Zarubežnjeft želi i Energopetrol

Bez autora
Apr 22 2010

Ruska kompanija "Zarubežnjeft" zainteresovana je za kupovinu vlasničkog udjela u kompaniji "Energopetrol" iz Sarajeva i razmotriće tu mogućnost kada Vlada FBiH bude odlučila da proda svoje akcije. Još se ne mogu potvrditi informacije da "Zarubežnjeft" kupuje vlasničku udio u sarajevskom "Energopetrolu", jer on nije na prodaju. Postoje planovi da "Zarubežnjeft" proširi svoju maloprodajnu mrežu i na teritoriji FBiH. Oni imaju u planu da prošire maloprodajnu mrežu "Nestro" benzinskih pumpi i na teritoriju FBiH. Ako Vlada FBiH bude prodavala udio u "Energopetrolu" Sarajevo bili bi zainteresovani da razmotre mogućnost kupovine akcije u tom preduzeću. Postoji mogućnost širenja u FBiH, kao i da nije logično da jedini domaći proizvođač nije zastupljen ravnomjerno na cijeloj teritoriji BiH.

Zarubežnjeft želi i EnergopetrolRuska kompanija "Zarubežnjeft" zainteresovana je za kupovinu vlasničkog udjela u kompaniji "Energopetrol" iz Sarajeva i razmotriće tu mogućnost kada Vlada FBiH bude odlučila da proda svoje akcije, kazao je "Glasu Srpske" zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović.

Istakao je da se još ne mogu potvrditi informacije da "Zarubežnjeft" kupuje vlasničku udio u sarajevskom "Energopetrolu", jer on nije na prodaju. Šćepanović kaže da postoje planovi da "Zarubežnjeft" proširi svoju maloprodajnu mrežu i na teritoriji FBiH.

- Imamo u planu da proširimo maloprodajnu mrežu "Nestro" benzinskih pumpi i na teritoriju FBiH. Ako Vlada FBiH bude prodavala udio u "Energopetrolu" Sarajevo bili bismo zainteresovani da razmotrimo mogućnost kupovine akcije u tom preduzeću - rekao je Šćepanović.

Dodao je da postoji mogućnost širenja u FBiH, kao i da nije logično da jedini domaći proizvođač nije zastupljen ravnomjerno na cijeloj teritoriji BiH.

Dodao je da, iako su se u medijima pojavile informacije da Vlada FBiH želi da raskine ugovor sa kupcem i vlasnikom "Energopetrola", mađarsko-hrvatskih konzorcijumom MOL - INA, jer nisu ispunili preuzete obaveze, niko iz Vlade FBiH nije tim povodom kontaktirao kompaniju "Zarubežnjeft".

Iz "Energopetrola" juče nismo uspjeli da dobijemo komentar na ove informacije.

Konzorcijum MOL - INA preuzeo je 2006. godine za 112,5 miliona evra, većinski paket akcija u sarajevskom "Energopetrolu". Mađarsko-hrvatska kompanija obavezala se tada da će za izmiriti 37,5 miliona evra dospjelih dugovanja ovog preduzeća, kao i da će u modernizaciju firme u iduće tri godine uložiti dodatnih 75 miliona evra.

Iz FBiH već mjesecima stižu informacije o mogućem raskidanju ugovora sa kupcem, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza.

Pumpe

Slavko Šćepanović je rekao da "Nestro" želi da poveća broj benzinskih pumpi na teritoriji FBiH.

- Širenje mreže benzinskih pumpi "Nestro" u FBiH bilo bi dobro, ne samo za RS, nego i za cijelu BiH. Trenutno u FBiH "Nestro" ima samo osam pumpi i dvije u Brčko distriktu, što je malo ako se uporedi sa podatkom da u Srpskoj imamo 78 prodajnih mjesta - rekao je Šćepanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik