Završnica rasprodaje: Na prodaju i vodoopskrbne tvrtke

Bez autora
Jan 09 2011

Završnica privatizacije obuhvaća očito i prodaju tvrtki iz portfelja Hrvatskih voda. Na prodaju je tako 21 društvo, pokazuje oglas objavljen u Narodnim novinama u prosincu. Riječ je o 21 lokalnoj vodoopskrbnoj tvrtki u kojima Hrvatske vode imaju između 14,98 i 17,94 posto udjela. Rok za dostavu ponude je do 11. siječnja do 12 sati, bez obzira na način dostave, kojom prilikom će Povjerenstvo otvarati sve zaprimljene ponude. Nepotpune, nejasne i nepravovremeno pristigle ponude neće se razmatrati. Otvaranju ponuda mogu prisustvovati svi ponuditelji ili njihovi zastupnici s iskazanom punomoći. Osnovni kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena. Ponuda je neprihvatljiva u svakom slučaju ako je ponuđena cijena niža od početne nominalne cijene paketa dionica.

Završnica rasprodaje: Na prodaju i vodoopskrbne tvrtkeZavršnica privatizacije obuhvaća očito i prodaju tvrtki iz portfelja Hrvatskih voda.

Na prodaju je tako 21 društvo, pokazuje oglas objavljen u Narodnim novinama u prosincu, a kojeg možete pregledati ovdje. Riječ je o 21 lokalnoj vodoopskrbnoj tvrtki u kojima Hrvatske vode imaju između 14,98 i 17,94 posto udjela.

Rok za dostavu ponude je do 11. siječnja do 12 sati, bez obzira na način dostave, kojom prilikom će Povjerenstvo otvarati sve zaprimljene ponude. Nepotpune, nejasne i nepravovremeno pristigle ponude neće se razmatrati. Otvaranju ponuda mogu prisustvovati svi ponuditelji ili njihovi zastupnici s iskazanom punomoći.

Osnovni kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena. Ponuda je neprihvatljiva u svakom slučaju ako je ponuđena cijena niža od početne nominalne cijene paketa dionica. U slučaju da pristignu dvije ili više ponuda s istom ponuđenom cijenom, prednost ima ponuditelj koji nudi kraći rok plaćanja od 30 dana.

U slučaju da pristignu dvije ili više ponuda s istom ponuđenom cijenom i istim rokom plaćanja, provest će se drugi krug natječaja u kojem će sudjelovati samo ti ponuđači, kaže se u uvjetima natječaja.

Interesa za privatizaciju "vodoprivrednih" kompanija vjerojatno će biti. Na kraju krajeva, Hrvatsku je na visokom trećem mjestu u Europi prema vodnim zalihama. Ispred naše zemlje samo su Norveška i Island. Na svjetskom razini Hrvatska je među 30 najbogatijih svjetskih zemalja, što se vode tiče. Hrvatska prema tom izvješću raspolaže sa 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku, a osim toga jedna je od rijetkih zemalja koje svojim građanima osiguravaju pitku vodu sustavom javne vodoopskrbe.

Od sljedeće godine će kao posljedica nove zakonske regulative u većini gradova i općina voda poskupjeti  jer će se na računima pojaviti nova naknada za razvoj. Uz to, tvrtke za vodoopskrbu i odvodnju se trebaju izdvojiti iz komunalnih poduzeća i poslovati bez gubitaka, pa će se cijena vode obračunavati po ekonomskim kriterijima. Dosad su se gubici tih tvrtki pokrivali iz drugih djelatnosti u okviru istog poduzeća. Dio novca za izgradnju vodoopskrbe i odvodnje koji je dosad išao iz proračuna ubuduće treba pokriti kroz novu naknadu od krajnjeg korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik