Punjenje e-automobila u Velikoj Britaniji košta isto kao i gorivo

Bez autora
Sep 27 2022

Vozačima električnih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu su troškovi korišćenja javnog, "brzog" punjača na tarifi pay-as-you-go porasli za 42 odsto od maja, prema podacima objavljenim u ponedjeljak.

Brojke RAC Charge Watcha, koji je dio RAC-a, automobilske organizacije, pokazuju da sada vozače električnih vozila koji koriste gore navedenu infrastrukturu košta u proseku 63,29 penija (72 centa) po kilovat satu za punjenje vozila.

RAC pojašnjava da to znači da brzo punjenje od 80 odsto za "tipični električni automobil porodične veličine" korištenjem baterije od 64 kWh košta u proseku 32,41 funti (oko 34,87 USD). 

RAC je saopštio da je povećanje rezultata "velikog rasta veleprodajnih cena plina i električne energije". Onima koji koriste "ultra-brze" punjače prosečno je porastao trošak punjenja za 25 odsto.

Analiza je takođe pokazala da će "vozač koji isključivo koristi brzi ili ultrabrzi punjač na javnoj mreži sada plaćati oko 18 penija po milji za električnu energiju", rekao je RAC, piše Seebiz.

"To se može uporediti sa 19 penija po milji za benzinski automobil i 21 penija po milji za dizelski, na temelju nekoga ko vozi prosečno 40 milja na galon", navodi se dalje.

Uprkos navedenom, RAC je primetio da bi mnogi korisnici električnih vozila uglavnom punili kod kuće, gde je struja jeftinija.

Budući da će garancija cene energije britanske vlade uskoro stupiti na snagu, cena po milji za električno vozilo prosečne veličine iznosila bi otprilike 9 penija za punjenje kod kuće, ako se vozi na razumno učinkovit način. Punjenje od 80 odsto kod kuće koštalo bi 17,87 funti, rekao je RAC.

"Za one koji su već prešli na električni automobil ili razmišljaju o tome, i dalje je slučaj da punjenje izvan doma košta manje od punjenja benzinskog ili dizelskog automobila, ali ove brojke pokazuju da se razlika smanjuje jer rezultat enormnog povećanja cene električne energije,” rekao je Simon Williams, portparol RAC-a za električna vozila.

"Ove brojke vrlo jasno pokazuju da su vozači koji najviše koriste javne brze i ultrabrze punjače oni koji su najviše pogođeni", dodao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik