Argentina namerava da zamrzne cene hrane zbog rasta inflacije

Bez autora
Oct 20 2021

Argentinska vlada će zamrznuti cene više od 1.000 prehrambenih artikala i proizvoda za domaćinstvo u nastojanju da zauzda ubrzani rast inflacije.

Cene proizvoda će ostati fiksne do sedmog januara, pri čemu je lista od prvobitno predviđenih 900 proizvoda, koju su vladini zvaničnici predstavili kompanijama i supermarketima prošle nedelje, znatno proširena, izveštava „Blumberg”.

Višednevni razgovori između vlade i industrijskih čelnika o sporazumu o zamrzavanju cena su okončani u utorak bezuspešno.

Krovna argentinska komora prehrambene industrije je danas saopštila da vladin predlog o zamrzavanju cena oko 1.650 prehrambenih i drugih proizvoda za domaćinstvo nije ponuda koju ovaj sektor može da prihvati, kritikujući zvaničnike da donose jednostrane odluke, javlja Rojters.

Vlada je u ponedeljak razgovarala sa Koordinatorom argentinske prehrambene industrije (COPAL) kako bi se napravio pomak ka postizanju dogovora, za koji se nada da će pomoći da se u obuzda mesečni rast inflacije koji je u septembru dostigao visokih 3,5 posto.

COPAL je, međutim, u saopštenju naveo da poziv vlade za zamrzavanje cena ne nudi dovoljne garancije prehrambenom sektoru. Ova organizacija navodi da zastupa 35 komora i više od 14.500 kompanija za proizvodnju hrane i pića.

„Dosadašnji pristup vlade odražava nedostatak volje da se postigne sporazum sa ovim sektorom”, ocenjuje COPAL, kritikujući vlasti što nisu uzele u obzir predloge kompanija iz tog sektora, prenosi Tanjug. „Ova industrija nije uzrok inflacije, već trpi njene posledice”, dodao je u saopštenju predsednik COPAL-a Danjiel Funes de Rioha.

Iz COPAL-a su poručili da je industrija hrane i pića „voljna da postigne sporazum o zamrzavanju cena”, ali traži „istinski dijalog umesto jednostranih odluka”.

„Još uvek se nadamo da se može postići sporazum. Nastojimo da konsolidujemo listu i čekaćemo do poslednjeg trenutka s nedvosmislenom namerom da se dođe do dogovora”, rekla je portparolka argentinskog predsednika Gabrijela Čeruti, dodajući da vlada razmatra predloge i izmene.

Argentinski ministar za unutrašnju trgovinu, Roberto Feleti, nedavno je upozorio da će u slučaju nepostizanja dogovora, ova mera biti uvedena odlukom vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik