Austrija - najskuplja od 1993.

Bez autora
Jan 18 2012

Prošla, 2011. godina, bila je za Austriju godina najvećih poskupljenja u proteklih 18 godina, sa stopom od 3,3 odsto. Potrošačke cene su prošle godine rasle koliko nisu još od 1993. Inflacija je u decembru iznosila 3,2 odsto, što je i dalje velika vrednost za Austriju, ali najniža od marta prošle godine.Mnoge cene su porasle ogromnom brzinom, pa sada popušta tempo. Oblasti koje su najviše doprinele rekordnim poskupljenjima su saobraćaj, stanovanje i namirnice, kao i bezalkoholna pića.

Austrija - najskuplja od 1993.Prošla, 2011. godina, bila je za Austriju godina najvećih poskupljenja u proteklih 18 godina, sa stopom od 3,3 odsto.

Potrošačke cene su prošle godine rasle koliko nisu još od 1993, saopštio je generalni direktor Statističkog zavoda Austrije Konrad Pezendorfer.

Pezendorfer je, međutim, kazao da je inflacija u decembru iznosila 3,2 odsto, što je i dalje velika vrednost za Austriju, ali najniža od marta prošle godine.

Mnoge cene su porasle ogromnom brzinom, pa sada popušta tempo. Oblasti koje su najviše doprinele rekordnim poskupljenjima su saobraćaj, stanovanje i namirnice, kao i bezalkoholna pića.

Kada je reč o saobraćaju ni smanjenje cene novih putničkih vozila za jedan odsto nije doprinelo umanjenju rasta poskupljenja, pošto je usledilo poskupljenje benzina za 14 i dizela za 20 odsto.

U oblasti stanovanja je, pre svega, grejanje postalo luksuz, pošto je cena gasa porasla u proseku za devet odsto, lož ulja za čak 21 odsto, dok je cena struje ostala nepromenjena. Kirije su, u proseku, povećane tokom 2011. za 3,3 odsto.

Kada je reč o namirnicama, takozvana mikro-potrošačka torba, koja sadrži oko 4,5 odsto svih proizvoda i usluga, odnosno stvari koje se biraju tokom svakodnevne kupovine, poskupela je za 3,8 odsto.

Mini-potrošačka troba, koja sadrži proizvode nedeljne kupovine, uključujući i gorivo, poskupela je za, u proseku, 6,7 odsto, saopštio je Statistički zavod Austrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik