Azerbejdžan, Nabuko i gasna (ne)saradnja

Bez autora
Apr 11 2011

Azerbejdžan podržava evropski projekt izgradnje gasovoda "Nabuko", ali samo uz uslov da se uzmu u obzir uzajamni interesi. Pre svega, treba da budu osigurani komercijalni interesi, da bude osigurana pravična cena.Mnogo pitanja povezano je sa finansiranjem tog projekta i tranzitom azerbejdžanskog gasa gasovodom "Nabuko". Nemoguće je napuniti "Nabuko" samo azerbejdžanskim gasnim resursima, a biće neohodno privlačiti gas iz centralne Azije.

Azerbejdžan, Nabuko i gasna (ne)saradnjaAzerbejdžan podržava evropski projekt izgradnje gasovoda "Nabuko", ali samo uz uslov da se uzmu u obzir uzajamni interesi, izjavio je danas predsednik Azerbejdžana Alham Alijev.

"Pre svega, treba da budu osigurani komercijalni interesi, da bude osigurana pravična cena", rekao je Alijev za televizijski kanal "Rusija 24".

On je ukazao da je mnogo pitanja povezano sa finansiranjem tog projekta i tranzitom azerbejdžanskog gasa gasovodom "Nabuko", prenela je agencija Itar-Tas.

Ističući da je nemoguće napuniti "Nabuko" samo azerbejdžanskim gasnim resursima, Alijev je ocenio da će biti "neohodno privlačiti gas iz centralne Azije".

"Postoji veoma mnogo nejasnoća i istovremeno veoma mnogo pitanja koja zahtevaju rešenje", rekao je Alijev.

On je podsetio da su početkom ove godine Evropska unija i Azerbejdžan potpisali deklaraciju o Južnom transportnom koridoru i da je osnovana radna grupa , u okviru koje su počele konsultacije.

Tu, kako je rekao, nije reč samo o "Nabuku", već "bar o još dve varijante koje se sada aktivno razmatraju. Ako pregovori budu uspešni i ako budu poštovani svi interesi strana učesnica, mi ćemo, naravno, biti zainteresovani da izađemo na još neko tržište gasa, ali će to sve zavisiti od toga kako će proteći pregovori i koliko će biti uzeti u obzir interesi Azerbejdžana", rekao je Alijev.

Po njegovom mišljenju, sadašnji obimi isporuka gasa u Evropu u budućnosti neće biti dovoljni, što je i uzrok zainteresovanosti Evropljana za dopunske izvore.

Zbog toga, kako je rekao, Evropu u njenoj zainteresovanosti za gasne resurse Azerbejdžana i centralne Azije "u velikoj meri pokreće pragmatizam, a ne politički motivi".

Lider Azerbejdžana se založio za koordinaciju napora i zajednički rad proizvođača i potrošača gasa i, gde je neophodno, tranzitnih zemalja "kako se pitanja gasne saradnje ne bi pretvorila u pitanja nezdrave konkurencije i nekakve konfrontacije".

Alijev je ukazao da će u 2011. u Azerbejdžanu biti proizvedeno 28 milijardi kubnih metara gasa , od čega će na domaćem tržištu biti utrošeno 10-11 milijardi kubika.

On je takođe rekao da bi u najbližoj perspektivi, pri dodatnim investicijama od 20 milijardi dolara, Azerbejdžan mogao da poveća proizvodnju gasa za još 15 milijardi kubnih metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik