Azijski avioprevoznici očekuju profit

Bez autora
Jul 09 2010

Kompanije "Singapur erlajnz", "Kataj Pacifik ervejz" i drugi azijski avioprevoznici najverovatnije će u ovoj godini poslovati s profitom, prvi put u poslednje tri godine, zahvaljujući privrednom oporavku koji je podigao aviosaobraćaj na nivo iz perioda pre recesije.Prevoznici u regionu, koji su u poslednje dve godine imali gubitak od 11 milijardi dolara, mogli bi se ponovo vratiti pofitabilnosti brže nego kompanije u SAD i Evropi. Američke aviokompanije suočavaju se sa većim brojem teškoća, od usporenog rasta aviotržišta do opšteg privrednog posrtanja.

Azijski avioprevoznici očekuju profitKompanije "Singapur erlajnz", "Kataj Pacifik ervejz" i drugi azijski avioprevoznici najverovatnije će u ovoj godini poslovati s profitom, prvi put u poslednje tri godine, zahvaljujući privrednom oporavku koji je podigao aviosaobraćaj na nivo iz perioda pre recesije, saopštilo je Udruženje azijsko-pacifičkih avioprevoznika (AAPA).

Kako je kazao generalni direktor AAPA Endru Herdman, prevoznici u regionu, koji su u poslednje dve godine imali gubitak od 11 milijardi dolara, mogli bi se ponovo vratiti pofitabilnosti brže nego kompanije u SAD i Evropi.

- Američke aviokompanije suočavaju se sa većim brojem teškoća, od usporenog rasta aviotržišta do opšteg privrednog posrtanja - kazao je on i ocenio da je oporavak avinskog prevoza u Evropi takođe "još anemičan".

- Izgledi azijskih avioprevoznika poboljšani su jer privreda u tom regionu izlazi iz najgore recesije u poslednjih šest decenija brže od privreda u ostalim regionima, podstičući potražnju za avionskim putovanjima i vazdušnim transportom robe - rekao je Herdman.

Privredni rast u glavnim zemljama azijskog regiona biće ove godine 8,7 odsto, dok će u SAD i Evropi izneti svega 3,1, odnosno jedan procenat, prema porcenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Kompanija "Čajna erlajnz" objavila je prošlog meseca da očekuje profit u ovoj godini, dok je "Kataj pacifik", najveći hongkonški prevoznik, u maju najavio da računa na "jake" finansijske rezultate u 2010. godini.

Analitičari procenjuju da će obim rasta avionskog prevoza u Aziji nastaviti da raste i u drugoj polovini godine, da će se popraviti popunjenost kapaciteta i da će istovremeno doći do povećanja profita.

Kompanije "Koreja erlajnz" i "Azijana erlajnz", dva najevća južnokorejska prevoznika, mogle bi zabeležiti rekordnu zaradu ove godine, zahvaljujuću skoku potražnje za avionskim prevozom tereta, dok će se profiti "Kaptaj Pacifika" i "Singapur erlajnza" vratiti na predrecesioni nivo, procenjuju stručnjaci.

Akcije "Koreja era" porasle su ove godine 45 odsto, dok su deonice "Azijane" više nego udvostručene. "Kataj Pacifik" je juče objavio rast akcija od 8,4 odsto.

AAPA predstavlja 17 avioprevoznika u azijskom regionu, oko 18 odsto globalnog putničkog prevoza i 30 procenata kargo transporta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik