Banka Češke odobrila zajam MMF-u

Bez autora
Jan 26 2012

Odbor centralne banke Češke uslovno odobrio zajam MMF-u, kao doprinos te zemlje naporima Fonda za stabilizaciju dužničke krize u evrozoni. Češka vlada je prethodno donela odluku da za MMF izdvoji 1,5 milijardi evra, ali je bilo potrebno odobrenje centralne banke zato što je od nje zatraženo da obezbedi taj novac iz sopstvenih rezervi.Banka je u saopštenju navela da se protivi zajmu ali da je spremna da izdvoji novac pod uslovom da parlament Češke, zemlje koja nije članica evrozone, odobri garancije na moguće gubitke.

Banka Češke odobrila zajam MMF-uOdbor centralne banke Češke uslovno odobrio zajam MMF-u, kao doprinos te zemlje naporima Fonda za stabilizaciju dužničke krize u evrozoni.

Češka vlada je prethodno donela odluku da za MMF izdvoji 1,5 milijardi evra, ali je bilo potrebno odobrenje centralne banke zato što je od nje zatraženo da obezbedi taj novac iz sopstvenih rezervi, prenela je agencija AP.

Banka je u saopštenju navela da se protivi zajmu ali da je spremna da izdvoji novac pod uslovom da parlament Češke, zemlje koja nije članica evrozone, odobri garancije na moguće gubitke.

Guverner centralne banke Miroslav Singer je ranije taj zajam nazvao "apsurdnim".

Evropski lideri su prošle godine doneli odluku da za MMF izdvoje novih 200 milijardi evra za pomoć zemljama koje bi mogle da se nadju u problemima izazvanim dužničkom krizom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik