BMW će izvoziti pirinač iz Argentine

Bez autora
Nov 08 2011

Nemački automobilski koncern BMW je odlučio da iz Argentine izozi pirinač i druge neprofilne proizvode, s tim što će ovom, na prvi pogled nestandardnom odlukom, bavarski gigant udovoljiti zahtevu Buenos Ajresa i obnoviti isporuke svojih automobila u tu južnoameričku državu.Argentinske vlasti su ranije obavezali uvoznike da u punoj meri kompenzuju trgovinski deficit izvozom. Otpremnljeni automobili su još početkom 2011. zadržani na carini, pošto je BMW prekršio argentinske propise o uvozu robe proizvedene u inostranstvu.

BMW će izvoziti pirinač iz ArgentineNemački automobilski koncern BMW je odlučio da iz Argentine izozi pirinač i druge neprofilne proizvode, s tim što će ovom, na prvi pogled nestandardnom odlukom, bavarski gigant udovoljiti zahtevu Buenos Ajresa i obnoviti isporuke svojih automobila u tu južnoameričku državu.

Argentinske vlasti su ranije obavezali uvoznike da u punoj meri kompenzuju trgovinski deficit izvozom, objavila je novinska agencija Rojters pozivajući se na finansijskog direktora BMW Fridriha Ajhinera.

Prema podacima koncerna, otpremnljeni automobili su još početkom 2011. zadržani na carini, pošto je BMW prekršio argentinske propise o uvozu robe proizvedene u inostranstvu.

Takva sudbina zadesila je i automobile marke "mini", koja takođe pripada BMW.

Nakon što je rukovodstvo BMW pristalo da iz Argentine izvozi autodelove, kožu, pirinač i druge poljoprivredne proizvode, koncernu je dozvoljeno da ponovo doprema svoje automobile.

Sporazum sa Buenos Ajresom postignut je u oktobru, saopštili su predstavnici nemačkog autogiganta. Prve isporuke pirinča preko BMW planirane su za 2012.

Kožu iz Argentine BMW planira da koristi za unutrašnje opremanje svojih kola, piše "Fajnenšl Tajms Dojčland".

Slično uslovljavanje argentinske vlasti su postavile i drugim svetskim automobilskim gigantima.

Kako bi zadržao plasman na argentinskom tržištu, nemački proizvođač sportskih kola i luksuznih terenaca "Porše", izvozi iz Argentine lokalno vino i maslinovo ulje ukupne vrednosti osam miliona dolara, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Kineski koncern "Čeri" je pristao da na svetsko tržište plasira argentinsko voće, južnokorejski "Hjundai" iz Argentine izvozi orahe, a japanski "Micubiši" mineralnu vodu. Na nova argentinska pravila igre pristalo je 17 proizvođača automobila.

U sličnoj situaciji našle su se i kompanije drugih industrijskih sektora. Tako proizvođač sportske opreme i obuće "Adidas" izvozi iz Argentine nameštaj, objavio je časospis "Wirtschaftswoche" pozivajući se na Valtera Knola, direktora argentinske podružnice nemačkog koncerna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik