Brazil pretekao Britaniju

Bez autora
Dec 26 2011

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), čije je sedište u Londonu, saopštio je da je Brazil preuzeo od Britanije poziciju šeste po veličini svetske ekonomije, navodeći da azijske zemlje napreduju na listi, dok evropske zaostaju. Prvih pet mesta na listi zauzimaju SAD, Kina, Japan, Nemačka i Francuska, a CEBR predviđa da će se britanska privreda oporaviti i do 2016. prestići Francusku.Centar je naveo da će evrozona u 2012. ostvariti negativan privredni rast od 0,6 odsto "ako se evropski problem reši", odnosno dva odsto, ako on ne bude rešen. To što je Brazil prestigao Britaniju deo je trenda rasta.

Brazil pretekao BritanijuNa rang-listi zemalja sa najjačom ekonomijom, Brazil je preuzeo poziciju broj šest od Velike Britanije. U budućnosti se očekuje napredovanje azijskih u odnosu na evropske zemlje, procenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), čije je sedište u Londonu, saopštio je da je Brazil preuzeo od Britanije poziciju šeste po veličini svetske ekonomije, navodeći da azijske zemlje napreduju na listi, dok evropske zaostaju.

Prvih pet mesta na listi zauzimaju SAD, Kina, Japan, Nemačka i Francuska, a CEBR predviđa da će se britanska privreda oporaviti i do 2016. prestići Francusku, preneo je Bi-Bi-Si.

Centar je naveo da će evrozona u 2012. ostvariti negativan privredni rast od 0,6 odsto "ako se evropski problem reši", odnosno dva odsto, ako on ne bude rešen.

Direktor CEBR-a, Daglas Mekvilijams, rekao je za britanski radio Bi-Bi-Si 4 da je to što je Brazil prestigao Britaniju deo trenda rasta.

"Smatram da je to deo velikih ekonomskih promena, pri čemu nismo samo svedoci pomeranja sa zapada na istok, već, takođe, vidimo da zemlje koje proizvode neophodna dobra, kao što su hrana i energija, dobro napreduju i postepeno se penju ekonomskom lestvicom", ukazao je Mekvilijams.

U izveštaju zasnovanom na ranije objavljenim podacima Međunarodnog monetarnog fonda takođe se navodi da će brazilska ekonomija prestići britansku 2011. godine.

Brazil ima oko 200 miliona stanovnika, trostruko više nego Britanija.

CEBR je saopštio da je i Rusija napredovala za jedno mesto na ekonomskoj listi u 2011, tako da sada zauzima devetu poziciju, a centar predviđa da će ta zemlja do 2020. skočiti na četvrto mesto.

U saopštenju se, takođe, navodi da će se Indija, deseta po veličini ekonomija na svetu, do 2020. popeti na peto mesto.

Centar je dodao da će se evropske zemlje spuštati na listi, tako da će Nemačka, koja je ove godine četvrta, 2020. biti sedma, dok će Britanija i Francuska pasti sa sedmog na osmo odnosno sa petog na deveto mesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik