Britanski list: Ruska rublja najpotcenjenija valuta na svetu

Bez autora
Jan 13 2021

Britanski nedeljnik „Ekonomist“ proglasio je rusku rublju za najpotcenjeniju valutu u svetu.

Britanski list je tu učinio u skladu sa „Big mek indeksom“ koji se koristi za merenje pariteta kupovne moći i izračunavanje „stvarnih“ kurseva valuta.

Autori su za proračun uzeli jedan standardni proizvod koji se može kupiti u većini zemalja sveta, ali za različitu cenu, u zavisnosti od valute. Za izračunavanje pariteta kupovne moći koristi se hipoteza prema kojoj isti proizvod treba da jednako košta u svim zemljama sveta. Drugačija situacija ukazuje na prenizak ili previsok kurs lokalne valute.

Prema podacima nedeljnika, Mekdonaldsov sendvič „big mek“ u januaru 2021. godine u Americi košta u proseku 5,66 dolara, a u Rusiji - 135 rubalja (1,81 dolar). Da bi se „izjednačila“ vrednost, za dolar bi trebalo da se dobije 23,85 rubalja, dok u stvarnosti vredi više od tri puta više.

Prema proceni stručnjaka, kurs rublje je snižen za 68 odsto, a uzimajući u obzir promenu BDP-a zemlje po glavi stanovnika, kurs je snižen za 47,3 odsto, što čini rusku valutu najpotcenjenijom valutom na svetu.

Druge valute sa najmanjim kursom su hongkonški dolar (46,8 odsto) i turska lira (39,7 odsto).

„Big mek indeks“ je jedan od načina za utvrđivanje kupovne moći i jačine valuta širom sveta, a zasniva se na prikupljanju komparativnih podataka o cenama tih burgera, prenosi Sputnjik.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik