ČSA otpušta 100 pilota

Bez autora
Dec 07 2011

Češka aviokompanija ČSA će otpustiti 100 pilota koji lete na redovnim linijama, ali će isti broj moći da zaposli u novom preduzeću "Holidejs ček erlajns". U novu firmu, koja se bavi čarter letovima, u kojoj je u toku konkurs za nova radna mesta, ČSA je veh preveo 11 svojih aviona.Prema Češkom udruženju saobraćajnih pilota aviokompanija krši zakon o radu, jer masovno otpuštanje nije razmotrila sa sindikatima. ČSA se s tim ne slaže. Plan otpuštanja je poznat od 24. novembra i ne radi se o novoj stvari, koju bi rukovodstvo trebalo da razmatra sa sindikatima.

ČSA otpušta 100 pilotaČeška aviokompanija ČSA će otpustiti 100 pilota koji lete na redovnim linijama, ali će isti broj moći da zaposli u novom preduzeću "Holidejs ček erlajns".

U novu firmu, koja se bavi čarter letovima, u kojoj je u toku konkurs za nova radna mesta, ČSA je veh preveo 11 svojih aviona. Prema Češkom udruženju saobraćajnih pilota aviokompanija krši zakon o radu, jer masovno otpuštanje nije razmotrila sa sindikatima.

ČSA se s tim ne slaže. Plan otpuštanja je poznat od 24. novembra i ne radi se o novoj stvari, koju bi rukovodstvo trebalo da razmatra sa sindikatima, rekla je agenciji ČTK portparol ČSA Hana Hejskova.

Prema njoj, firmi se tokom protesta javilo oko 50 pilota koji bi bili zainteresovani za posao u ČSA i pod uslovima koje važe u u "Holidejs ček erlajnz".

Visina plate je kod čarter kompanije daleko više vezana za broj časova leta nego kod linijske kompanije.

Prebacivanje aviona i radnih mesta iz ČSA u "Holidejs ček erlajnz" neće povećati vrednost kopmpanije za eventualnu privatizaciju, ukazao je portparol Udruženja pilota Filip Gaspar. On smatra da kompanija na taj način pokušava da skrene pažnju sa glavnog problema koji je loše upravljanje, rekao je Gaspar.

Pad broja putnika u ČSA se, prema Asocijaciji evropskih aviokompanija, u oktobru još više produbio i prevezeno je 14,3 odsto manje putnika. Za deset meseci ove godine pad iznosi 5,7 odsto.

Prevođenje aviona iz matične firme u čarter prevoznika je prošle nedelje izazvalo protest pilota koji smatraju da se radi o otuđenju imovine i ugrožavanje pozicije ČSA na tržištu. U otvorenom pismu on su pozvali poslanike i senatore da ubrzaju proces pronalaska strateškog partnera za kompaniju. Prihodi i popunjenost sve manje flote ČSA ukazuju da ubuduće neće imati šta da se prodaje, rekao je Gaspar.

Piloti Českih aerolinia koji su prošlog četvrtka i petka protestovali protiv rukovodstva kompanije i dalje ostaju kod kuće, a umesto njih lete iznajmljeni piloti drugih aviokompanija. Prema Češkom udruženju pilota, to je neekonomično i još jedan način da se oštete nezadovoljni piloti.

Kompanija, s druge strane, smatra da je najvažnije obezbediti redovne letove, čak i po cenu povećanja troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik