"Dau Džouns" na ispitu

Bez autora
Apr 14 2010

Vest o povećanju američkog trgovinskog deficita neznatno je snizila indeks njujorške berze, međutim stručnjaci smatraju da je vrednost od 11.000 koja je zabeležena dan ranije, i dalje dobar rezultat."Dau Džouns" biće na velikom ispitu kad se iscrpi vladin stimulativni paket pomoći i kamatne stope počnu da rastu, upozoravaju analitičari. Za nešto više od godinu dana "Dau Džouns", koji odražava stanje industrije u Americi kroz prosek berzanskog poslovanja trideset kompanija, porastao je 68 odsto.

"Dau Džouns" na ispituIndeks njujorške berze "Dau Džouns" biće na velikom ispitu kad se iscrpi vladin stimulativni paket pomoći i kamatne stope počnu da rastu, upozoravaju analitičari.

Za sada, indeks beleži dobre rezultate.

Vest o povećanju američkog trgovinskog deficita neznatno je snizila indeks njujorške berze, međutim stručnjaci smatraju da je vrednost od 11.000 koja je zabeležena dan ranije, i dalje dobar rezultat.

"Dau Džouns" biće na velikom ispitu kad se iscrpi vladin stimulativni paket pomoći i kamatne stope počnu da rastu, upozoravaju analitičari.

Za nešto više od godinu dana "Dau Džouns", koji odražava stanje industrije u Americi kroz prosek berzanskog poslovanja trideset kompanija, porastao je 68 odsto.

U martu 2009. godine "Dau Džons" je bio na dvanaestogodišnjem minimumu, tek nešto iznad 6.500. Investitori kažu da im se tada činilo da je kraj sveta. Vol strit je od tada prevazišao pesimizam i vratio se u igru.

"Mislim da je mnogo nade ugrađeno u ovo tržište. Znajući to, ne bi me iznenadilo da poraste prodaja akcija onih kompanija koje nisu ostvarile očekivanu zaradu. Kamatne stope su i dalje niske, berzanski artikli nisu toliko poskupeli i potražnja je počela da raste, ne samo na nivou potrošača, nego i na industrijskom i međunarodnom nivou", rekao je potfolio menadžer Sarat Seti.

Iako statistika kaže da je Amerika izašla iz recesije, ekonomija još ne pokazuje stabilne znake oporavka.

Administracija predsednika Baraka Obame smatra da ekonomski oporavak neće biti potpun sve dok više Amerikanaca ne nađe posao i dok zemlja ne bude manje pozajmljivala od drugih.

"Kad se sve stavi zajedno, tržište kapitala i tržište obveznica, mislim da će promet na berzi i dalje rasti i to tempom koji će pomoći da se podigne stopa iskorišćenosti resursa. Drugim rečima, stopa nezaposlenosti verovatno će padati", rekao je ekonomista Džon Lonski.

Vetar u leđa "Dau Džounsu" delom duva iz Brisela. Investitore sa Vol strita trebalo je ubediti da će se Grčka izbaviti iz dužničke krize i to je stiglo u obliku paketa pomoći od 30 milijardi evra koliko je Evropska unija obezbedila za svoju članicu ukoliko joj zatreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik