Devizne rezerve Kine 2.450 mlrd. $

Bez autora
Apr 13 2010

Kineske devizne rezerve krajem marta dostigle su novu najvišu vrednost od 2,45 hiljada milijardi dolara (1,8 hiljada milijardi evra).Devizne rezerve te zemlje su najveće na svetu i u prvom tromesečju 2010. godine porasle su za 47,9 milijardi dolara (35,3 milijardi evra), što je 40,2 milijarde dolara (skoro 30 milijardi evra) više u odnosu na isti period 2009. Kineske devizne rezerve su hiljadu milijardi dolara dosegle 2006. godine, a zahvaljujući eksplozivnom rastu trgovine dve hiljade milijardi dolara dostignuto je već u aprilu 2009.

Devizne rezerve Kine 2.450 mlrd. $Kineske devizne rezerve krajem marta dostigle su novu najvišu vrednost od 2,45 hiljada milijardi dolara (1,8 hiljada milijardi evra).

Kako je saopštila Narodna banka Kine, devizne rezerve te zemlje su najveće na svetu i u prvom tromesečju 2010. godine porasle su za 47,9 milijardi dolara (35,3 milijardi evra), što je 40,2 milijarde dolara (skoro 30 milijardi evra) više u odnosu na isti period 2009.

Kineske devizne rezerve su hiljadu milijardi dolara dosegle 2006. godine, a zahvaljujući eksplozivnom rastu trgovine dve hiljade milijardi dolara dostignuto je već u aprilu 2009.

SAD pomno prate kineske devizne rezerve u nadi da će Peking pomoći finansiranje podsticajnih mera tako što će svoj trgovinski suficit nastaviti da pretvara u američke hartije od vrednosti.

Skoro 900 milijardi dolara (662,5 milijardi evra) kineskih rezervi pretvoreno je u američki državni dug, a Peking je apelovao na Vašington da se u odgovoru na finansijsku krizu uzdrži od preduzimanja koraka koji bi mogli da podstaknu inflaciju i smanje vrednost dolara i kineskih sredstava.

Kina je najveći američki strani poverilac ali je poslednjih meseci svoja potraživanja smanjila za nekoliko milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu da će možda morati da plaća više kamate kako bi finansirao rastući budžetski deficit.

Prvi deficit Kine još od 2004.


Kina je u martu zabeležila prvi spoljnotrgovinski deficit za gotovo šest godina, i to od čak 7,2 milijarde dolara. Vladini službenici navode da će deficit, prvi koji je Kina zabležila još od 2004, biti kratkotrajan fenomen, a krivce za njega našli su u većem uvozu i rastu cena sirovina koje Kina mora da uvozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik