Digitalni juan stiže tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Bez autora
Nov 23 2020

Brojni i inovativni fintek startapi osim što su klasične banke naterali da "pobrišu prašinu" sa svog poslovanja nisu im stvarna konkurencija.

Startupi ne mogu konkurisati svojim rešenjima velikim bankarskim grupacijama.Prema rečima šefa francuske banke Societe Generale, Frederika Oudea, stvarni konkurent sutra verovatno će biti GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft) koji mogu uložiti znatne iznose novca u konkurenciju na tržištu.

Facebook-ov plan o pokretanju digitalne valute zaustavljen je u institucijama Sjednjenih Američkih Država, no u Pekingu ozbiljno najavljuju nacionalnu digitalnu valutu pod državnom kontrolom.

Uz američki GAFAM konkurencija evropskim bankama mogu biti i kineske Ant Group i Tencent. Naime, nedavno je Ant Group, koja ima jednu od dve najveće kineske platforme za digitalna plaćanja Alipay, pokrenula IPO za prikupljanje čak 34 milijarde američkih dolara za svoje planove u finansijskom sektoru. Nameru je zaustavila kineska vlada. Alipay i Tencentov WeChatPay već su godinama nezaobilazan deo svakodnevnice Kineza. Tenscent je na osnovu popularne čet aplikacije razvio platformu za plaćanje. Dve se kineske platforme za plaćanja zasnivaju na jednostavnoj i praktičnoj tehnologiji skeniranja QR kodova za novčane transakcije. Alipay ima mesečno čak 731 milion korisnika. Alipay i WeChatPay u poslednje su vreme i kreditne institucije. Alipay sada ostvaruje više prihoda od investicija i kredita nego od naknada za plaćanja.

Onemogućavanje Ant Group za prikupljanje novca za razvoj novih finansijskih rešenja nije slučajan, jer je nakon više od pet godina priprema Narodna banka Kine (PBoC) počela uvoditi svoju digitalnu valutu kroz takozvane pilot projekte. Naime, u južnom Shenzhen-u, istočnom Suzhou-u, srednjozapadnom Chengdu-u i severnom Xiong’an-u, državni službenici i zaposleni u državnim institucijama primaju manji iznos svoje plate u digitalnom renminbiju koji se može potrošiti u mnoštvu maloprodajnih prodavaonica i restorani. Renmibi (u prevodu sa mandarinskog kineskog - narodna valuta) je u stvari kineska nacionalna valuta dok je mnogo poznatiji juan u ostvari obračunska jedinica, piše portal Mreža.

Za razliku od PBoC većina drugih nacionalnih banaka, prema istraživanju Banke za međunarodna poravnanja BIS s kraja prošle godine, 80 posto nacionalnih središnjih banaka u svetu bavi se nekim istraživanjem i razvojem digitalne valute, samo 10 posto pokrenulo je određene pilot projekte, dok 70 posto banaka neće izdati digitalne valute, čak ni u srednjem roku. Pri tome je bitna i stvarna razlika snažne digitalizacije platnih transakcija u Kini što nije slučaj u drugim delovima sveta. PBoC teško da je jedinstven među središnjim bankama u radu na razvoju digitalne valute, ali je jedan od najnaprednijih.

PBOC je delom motivisan brzim domaćim finansijskim inovacijama koje su dovele do smanjene upotrebe gotovine. Podaci BIS-a pokazuju da u SAD i evrozoni raste udeo novčanica i kovanica u opticaju u BDP-u. Međutim, snažno pada u Kini, gde potrošači napuštaju gotovinu za plaćanje putem mobilnog telefona.

Kina planira pokrenuti svoju digitalne valute tokom Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu. Narodna banka Kine okupila je još 2014. godine istraživački i razvojni tim kako bi ispitala mogućnost digitalne valute koju podržava vlada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik