Dodatni Bajdenovi podsticaji još više slabe dolar tokom 2021.

Bez autora
Jan 03 2021

Dolar je u sredu oslabio u odnosu na šest najvažnijih valuta na tržištima, a rizičnije su valute ojačale zahvaljujući većoj sklonosti investitora prema riziku.

Evro je istovremeno ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,2282 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, bio je minusu 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 89,73 boda.

U prekonoćnom je trgovanju nakratko zabeležio novi najniži nivo u dve i po godine, skliznuvši na 89,711 bodova, piše Poslovni dnevnik.

Evro je istovremeno ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,2282 dolara. Dolar je oslabio i gotovo 0,4 posto prema jenu, na 103,13 jena.

Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mič Mek Konel blokirao je u utorak glasanje o povećanju iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara, što predstavlja novo odlaganje u teškim pregovorima o fiskalnim podsticajima u SAD-u.

Na tržištu se ipak zadržala povoljna atmosfera, jer su investitori ostali optimistični da će se na kraju postići dogovor o fiskalnim podsticajima, pa je oslabila potražnja za dolarom kao sigurnim utočištem.

Analitičari očekuju da će dolar dodatno oslabiti u 2021. godini jer se očekuje da će novoizabrani američki predsednik Džo Bajden istrajati na dodatnim merama potpore američkoj privredi.

U fokusu trgovaca koji su se vratili trgovanju nakon praznika ostao je dogovor Britanije s Evropskom unijom o budućim trgovinskim odnosima, koji je postignut 24. decembra, čime je izbegnut haotičan Bregzit bez dogovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik