Dogovoreno 150 milijardi evra za fond MMF

Bez autora
Dec 20 2011

Šef ministara finansija zemalja evrozone Žan-Klod Junker saopštio je danas da nije postignut dogovor o obezbeđivanju 200 milijardi evra za fond MMF-a, kako je dogovoreno na samitu održanom ranije ovog meseca u Briselu, već da će se obezbediti sredstva u iznosu od 150 milijardi evra.Junker je, nakon telefonskog sastanka sa evropskim kolegama, uputio poziv zemljama Grupe 20 (G20) vodećih razvijenih i zemalja u razvoju i drugim država širom sveta, kao što su zemlje Persijskog zaliva, da pomognu u nastojanjima da se spase zajednička evropska valuta kroz Međunarodni monetarni fond (MMF).

Dogovoreno 150 milijardi evra za fond MMFŠef ministara finansija zemalja evrozone Žan-Klod Junker saopštio je danas da nije postignut dogovor o obezbeđivanju 200 milijardi evra za fond MMF-a, kako je dogovoreno na samitu održanom ranije ovog meseca u Briselu, već da će se obezbediti sredstva u iznosu od 150 milijardi evra.

Junker je, nakon telefonskog sastanka sa evropskim kolegama, uputio poziv zemljama Grupe 20 (G20) vodećih razvijenih i zemalja u razvoju i drugim država širom sveta, kao što su zemlje Persijskog zaliva, da pomognu u nastojanjima da se spase zajednička evropska valuta kroz Međunarodni monetarni fond (MMF).

On je ukazao i da će četiri zemlje koje su nisu u evrozoni - Danska, Poljska, Češka i Švedska, takođe doprineti u tom nastojanju, ne precizirajući koje će iznose one obezbediti.

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski izjavio je ranije danas da njegova zemlja planira da pozajmi oko šest milijardi evra (7,8 milijardi dolara) MMF-u za pomoć zaduženim članicama evrozone.

Šef Evrogrupe je, pored toga, istakao da će Velika Britanija definisati svoj doprinos početkom sledeće godine u okviru G20.

Lideri EU su na samitu u Briselu 8. i 9. decembra postigli dogovor za spas zajedničke valute, u skladu sa kojim će se u fond MMF-a "upumpati" 200 milijardi evra, a danas su razgovarali kako bi utvrdili detalje ovih planova.

Međutim, ova suma je postala neizvesna pošto je Velika Britanija, najveća privreda EU koja ne koristi evro, odbila da prihvati promene sporazuma EU u cilju spasa evra.

Trenutno je nekoliko država evrozone u opasnosti od sniženja kreditnog rejtinga, a u središtu pažnje je povećanje kapitala MMF-a, kako bi ta institucija bila u stanju da priskoči u pomoć prezaduženim članicama evrozone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik