Dojče banka pristala da plati 100 miliona dolara kako bi izbegla suđenje zbog korupcije

Bez autora
Jan 10 2021

Dojče banka je danas pred američkim sudom pristala da plati kazne u iznosu većem od 100 miliona dolara kako bi izbegla kazneni proces po optužbi da je bila deo međunarodne koruptivne sheme s ciljem dobijanja poslova u Saudijskoj Arabiji.

Prema sudskim dokumentima, Dojče banka je potkupljivala posrednike kako bi dobijala poslove u Saudijskoj Arabiji, knjižeći isplate kao "popratne naknade" (referral fees), prenosi Seebiz.

Jednom prilikom oko 2012. godine, Banka je platila jednom od svojih posrednika 1.087.538 dolara "i učinila da te isplate budu lažno registrovane u knjigama i računima kompanije", piše u dokumentima suda.

Drugi posrednici su zahtevali novac za jahtu i za kuću u Francuskoj kao naknadu, piše u spisima.

Predstavnik Dojče banke Dan Hunter odbio je da komentariše detalje predmeta.

Hunter je rekao da je sporazum o prekidu kaznenog gonjenja pokazao da je Dojče Banka preuzela odgovornost za svoje poteze i da njena saradnja s američkim federalnim vlastima "odražava njenu transparentnost i rešenost da ta pitanja ostavi daleko iza sebe".

Predmet je rešen u poslednjim danima mandata Trampa koji je dugo imao poslovne veze s Dojče bankom, čije aktivnosti američke vlasti ispituju godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik