ECB udvostručuje kapital

Bez autora
Dec 16 2010

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da će gotovo udvostručiti svoj kapital, na 10,76 milijardi evra, što će potpomoći napore te banke da spreči širenje evropske dužničke krize.Ta centralna banka 16-člane evrozone je saopštila da će povećanje kapitala za pet milijardi evra od nacionalnih centralnih banaka zemalja evrozone stupiti na snagu 29. decembra. ECB igra ključnu ulogu u evropskim naporima za ublažavanje finansijske krize time što kupuje državne obveznice.

ECB udvostručuje kapitalEvropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da će gotovo udvostručiti svoj kapital, na 10,76 milijardi evra, što će potpomoći napore te banke da spreči širenje evropske dužničke krize.

Ta centralna banka 16-člane evrozone je saopštila da će povećanje kapitala za pet milijardi evra od nacionalnih centralnih banaka zemalja evrozone stupiti na snagu 29. decembra.

ECB igra ključnu ulogu u evropskim naporima za ublažavanje finansijske krize time što kupuje državne obveznice. To je doprinelo smirenju krize na tržištu, koja je pretila da će se proširiti sa Grčke i Irske, država koje su primile pakete pomoći, na druge finansijski posrnule zemlje poput Španije i Portugala.

U saopštenju ECB se izričito ne pominje program kupovine obveznica, već se navodi da je povećanje kapitala "ocenjeno odgovarajućim, s obzirom na hirovitost inostranih deviznih tržišta, kamatnih stopa, cene zlata, kao i kreditnih rizika".

Na duge staze je povećanje kapitala "takođe motivisano potrebom da se obezbedi adekvatna kapitalna baza u finansijskom sistemu koji je značajno narastao", stoji u saopštenju centralne banke evrozone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik