EK odobrila Kinezima preuzimanje Volvoa

Bez autora
Jul 06 2010

Evropska komisija odobrila je danas kineskoj kompaniji „Džili” da preuzme švedskog proizvođača putničkih automobila „Volvo kar”, jer je utvrdila da ta transakcija neće narušiti konkurentske odnose.Kineski proizvođač automobila se ranije dogovorio da kupi firmu „Volvo kar” za 1,8 milijardi dolara od američkog „Forda”. „Džili” je u martu saopštio da namerava da u „Volvo” uloži 900 miliona dolara, ali da će obe firme nastaviti da deluju samostalno i da će proizvoditi svaka svoja vozila.

EK odobrila Kinezima preuzimanje VolvoaEvropska komisija odobrila je danas kineskoj kompaniji „Džili” da preuzme švedskog proizvođača putničkih automobila „Volvo kar”, jer je utvrdila da ta transakcija neće narušiti konkurentske odnose.

Kineski proizvođač automobila se ranije dogovorio da kupi firmu „Volvo kar” za 1,8 milijardi dolara od američkog „Forda”.

„Džili” je u martu saopštio da namerava da u „Volvo” uloži 900 miliona dolara, ali da će obe firme nastaviti da deluju samostalno i da će proizvoditi svaka svoja vozila.

Ta transakcija je do sada najveće kinesko preuzimanje jednog stranog proizvođača automobila, prenela je agencija AP.

„Ford” je kupio „Volvo kar” 1999. godine za 6,5 milijardi dolara od švedske grupacije „Volvo”, koja se sada usredsredila na proizvodnju teretnih vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik