Erste banka preuzima Intermarket banku

Bez autora
Apr 13 2011

Erste banka kupila je većinski udeo u Intermarket banci od poljske BRE Banke, zavisnog društva Commerzbank. Ugovor je potpisan u petak, 8. aprila.Sa obimom potraživanja od 3,6 milijardi evra Intermarket banka je najveća faktoring banka u Austriji, a sa dodatne 2,2 milijarde evra je i na prvom mestu u istočnoevropskim zemljama - Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Erste banka preuzima Intermarket bankuErste banka kupila je većinski udeo u Intermarket banci od poljske BRE Banke, zavisnog društva Commerzbank, saopštila je juče austrijska banka.

Ugovor je potpisan u petak, 8. aprila, navode u banci. Sa obimom potraživanja od 3,6 milijardi evra Intermarket banka je najveća faktoring banka u Austriji, a sa dodatne 2,2 milijarde evra je i na prvom mestu u istočnoevropskim zemljama - Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

"Preuzimanjem Intermarket banke želimo da ojačamo svoju poziciju kao banke za privredu i verujemo u poslovni model faktoringa. Korporativni klijenti imaju potrebu da oslobode kapital u cilju rasta. Faktoring je dobro rešenje u tom smislu i dopunjava naš sadašnji asortiman usluga za korporativne klijente", objasnio je član Upravnog odbora Erste banke odgovoran za korporativne klijente Peter Bosek.

Faktoring je finansiranje za premošćavanje kod kratkoročnih potraživanja kompanija od kupaca.

Faktoring banka često preuzima i rizik od neizvršenja obaveza za dobavljača.

Sve najznačajnije banke danas imaju i faktoring banke.

Erste banka već poseduje 22,4 odsto Intermarket banke, a preuzeće 56,2 procenta od BRE Banke.

Preostali akcionari su Coface, Steiermärkische Sparkashe (7,0 odsto) i Kärntner Sparkashe (4,4 odsto).

Intermarket banka poseduje kapitalne udele u Mađarskoj (50 odsto u kompaniji Magyar Factor sa tržišnim udelom od 11 procenata), u Sloveniji (40 odsto u kompaniji "s Factoring" sa tržišnim udelom od 10 procenata), Slovačkoj (100 odsto u kompaniji Transactor Slovakia sa tržišnim udelom od 12 procenata), Češkoj (50 odsto u kompaniji Transfinance sa tržišnim udelom od 13 procenata) i Poljskoj (50 odsto u kompaniji Polfactor sa tržišnim udelom od 8 procenata).

Zavisna društva u Slovačkoj, Sloveniji, Austriji i Mađarkoj ostaju u Erste grupi, a ona u Češkoj i Poljskoj će biti prodata BRE Banci.

Završna transakcija, a stoga i potpuno preuzimanje direktnog vlasništva planirana je za jesen 2011. godine zavisno od odobrenja nadležnih organa.

Dogovoreno je da iznos kupovine ne bude obelodanjen.

Tržište faktoringa u Austriji iznosi 8,3 milijarde evra i raste.

Intermarket banka, koja ove godine slavi 40. godišnjicu postojanja, ima tržišni udeo od 43 odsto kupljenih potraživanja, što je čini nesumnjivim liderom u Austriji, navode u Erste banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik