EU: Od 1. januara nova sigurnosna pravila za uvoz i izvoz robe

Bez autora
Dec 14 2010

Od prvog dana sledeće godine uvoznici i izvoznici robe u Evropsku uniju i iz nje carinskim će službama morati unapred elektronički prijaviti sigurnosne podatke o robi pre nego uđe u EU ili ga napusti.Cilj te mere je povećanje sigurnosti međunarodne trgovine, omogućujući carini bolju sigurnosnu procenu na temelju unapred dobijenih podataka. EU je odredio prelazno razdoblje za usklađivanje elektroničkih sistema na nova pravila od jula 2009. godine, a od 1. januara 2011. godine pravila postaju obvezatna.

EU: Od 1. januara nova sigurnosna pravila za uvoz i izvoz robeOd prvog dana sledeće godine uvoznici i izvoznici robe u Evropsku uniju i iz nje carinskim će službama morati unapred elektronički prijaviti sigurnosne podatke o robi pre nego uđe u EU ili ga napusti.

Cilj te mere je povećanje sigurnosti međunarodne trgovine, omogućujući carini bolju sigurnosnu procenu na temelju unapred dobijenih podataka.

EU je odredio prelazno razdoblje za usklađivanje elektroničkih sistema na nova pravila od jula 2009. godine, a od 1. januara 2011. godine pravila postaju obvezatna.

Carina danas ima vitalnu ulogu u sigurnosti građana i trgovine. Unapred dobijeni sigurnosni podaci pomoći će carini da rano otkrije rizičnu robu i poveća sigurnost, a da se pritom ne usporava tok pouzdane trgovine.

Od 1. januara 2011. svi trgovci uključeni u carinske transakcije i međunarodnu logistiku moraće dati carini sigurnosne podatke elektronskom prijavom, pre nego što se roba uveze ili izveze iz EU. Takođe, sprovodiće se jedinstvena serija evropskih kriterijuma za procenu rizika.

Tip sigurnosnih podataka koji se traži razlikuje se s obzirom na način prevoza i pouzdanost onih koji učestvuju u operaciji. To može uključiti, opis robe, informacije o ruti, zatim podatke o bilo kakvoj mogućoj opasnosti i td.

Vremensko ograničenje za predavanje podataka takođe se razlikuje s obzirom na način prevoza: 24 sata unapred za pomorski promet, sat za drumski, i manje za avio prevoz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik