Europa najveći rizik za globalnu ekonomiju

Bez autora
Jan 03 2013

Dužnički problemi u SAD-u i u Europi predstavljaju najveće rizike po globalnu ekonomiju u 2013. godini, smatra laureat Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz. "U predviđanjima za 2013. godinu, najveće rizike po globalnu ekonomiju predstavljaju SAD i Europa. Realan rizik po globalnu ekonomiju je u Europi", navodi Stiglitz u članku za njemački dnevnik "Handelsblatt". Stiglitz navodi da su "Španjolska i Grčka u ekonomskoj krizi sa slabim izgledima za oporavak". Prema njegovom mišljenju, Sporazum o fiskalnoj stabilnosti iz eurozone "nije rješenje dok je odluka Europske središnje banke za kupovinu obveznica, u najboljem slučaju, privremeno ublaženje problema". On je istaknuo da ECB ne smije nametati nove uvjete za financijsku pomoć članicama...

Europa najveći rizik za globalnu ekonomijuDužnički problemi u SAD-u i u Europi predstavljaju najveće rizike po globalnu ekonomiju u 2013. godini, smatra laureat Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz. "U predviđanjima za 2013. godinu, najveće rizike po globalnu ekonomiju predstavljaju SAD i Europa. Realan rizik po globalnu ekonomiju je u Europi", navodi Stiglitz u članku za njemački dnevnik "Handelsblatt".

Stiglitz navodi da su "Španjolska i Grčka u ekonomskoj krizi sa slabim izgledima za oporavak". Prema njegovom mišljenju, Sporazum o fiskalnoj stabilnosti iz eurozone "nije rješenje dok je odluka Europske središnje banke za kupovinu obveznica, u najboljem slučaju, privremeno ublaženje problema".

On je istaknuo da ECB ne smije nametati nove uvjete za financijsku pomoć članicama.

"U suprotnom, ovaj lijek će dovesti do pogoršanja stanja pacijenta", zaključuje Stiglitz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik