Evropske države prodaju nekretnine zbog krize

Bez autora
Jul 20 2010

Sve više zemalja u Evropi spremno je da finansijske probleme rešava prodajom sopstvene teritorije i državnih nekretnina za čije održavanje nema sredstava. Takvu nameru ima Grčka, a potom su se u više sredstava informisanja pojavile informacije i da slične programe sveobuhvatne privatizacije imaju Francuska i Italija. Italija planira da privatnim licima proda pozamašne teritorije u Dolomitskim Alpima i mala ostrva uz priobalje Sardinije, neka jezera, reke, oko 9.000 zgrada, kao i poznatu buvlju pijacu "Porta Portese" u Rimu. Spisak potencijalnih teritorija i nekretnina za prodaju pripemila je specijalna agencija za procenu državne imovine Italije. Prelazak Italije na federalizam, uglavnom finansijski, predviđa prenos geografskih objekata u nadležnost lokalnih vlasti. Lokalne administracije mogu da podnesu zahtev za određeni geogerafski objekat, a nakon toga da ga prodaju ili daju u zakup, kompanijama i privatnim licima.

Evropske države prodaju nekretnine zbog krizeSve više zemalja u Evropi spremno je da finansijske probleme rešava prodajom sopstvene teritorije i državnih nekretnina za čije održavanje nema sredstava.

Kako je pisao britanski "Gardijan", takvu nameru ima Grčka, a potom su se u više sredstava informisanja pojavile informacije i da slične programe sveobuhvatne privatizacije imaju Francuska i Italija.

Italija planira da privatnim licima proda pozamašne teritorije u Dolomitskim Alpima i mala ostrva uz priobalje Sardinije, neka jezera, reke, oko 9.000 zgrada, kao i poznatu buvlju pijacu "Porta Portese" u Rimu. Spisak potencijalnih teritorija i nekretnina za prodaju pripemila je specijalna agencija za procenu državne imovine Italije.

Kako objašnjavaju lokalni mediji, prelazak Italije na federalizam, uglavnom finansijski, predviđa prenos geografskih objekata u nadležnost lokalnih vlasti. Lokalne administracije mogu da podnesu zahtev za određeni geogerafski objekat, a nakon toga da ga prodaju ili daju u zakup, kompanijama i privatnim licima.

Prema navodima "Gardijana", grčka vlada namerava zbog dužničke krize da proda ili u dugoročni zakup da deo svojih ostrva. Između ostalog, planirana je prodaja dela ostrva Mikonos, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija Grčke.

Zvanični predstavnik grčke vlade Jorgos Petalitis demantovao je ta nagađanja i istakao da to ne samo da ne odgovara istini, već je i uvredljivo.

Eksperti pak ukazuju da je popunjavanje budžeta bez primene nepopularnih mera dobrodošlo u teškim vremenima.

Nekretnine zahtevaju sredstva za održavanje, koja nedostaju zbog finansijske krize u mnogim zemljama Evrope, a analitičari ocenjuju da je vrlo verovatno da će novi vlasnici i privatni investitori efikasnije upravljati nekada državnim nepokretnostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik