Evropsko stezanje kaiša

Bez autora
Dec 19 2010

Lideri vodećih evropskih ekonomija, Dejvid Kameron, Angela Merkel i Nikola Sarkozi, kojima su se pridružili finski i holandski premijeri, uputili su zajedničko pismo Evropskoj komisiji i njenom predsedniku Žoze Manuel Barozu tražeći da se budžet EU nakon ove godine zamrzne do kraja decenije.Javna potrošnja ubuduće mora biti ograničena, a budžeti narednih godina trebalo bi da prate stopu rasta inflacije, pišu evropski lideri. Britanski premijer Dejvid Kameron je sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom već dogovorio da se budžeti za 2012. i 2013. godinu zamrznu kao deo dugoročnog plana ograničenja budžeta do 2020. godine.

Evropsko stezanje kaišaVodeće evropske ekonomije zatražile od Evropske komisije zamrzavanje budžeta do 2020. godine.

Stav "velike trojke" je da bi budžet u tom periodu trebalo da prati stopu inflacije. Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope.

Lideri vodećih evropskih ekonomija, Dejvid Kameron, Angela Merkel i Nikola Sarkozi, kojima su se pridružili finski i holandski premijeri, uputili su zajedničko pismo Evropskoj komisiji i njenom predsedniku Žoze Manuel Barozu tražeći da se budžet EU nakon ove godine zamrzne do kraja decenije.

Javna potrošnja ubuduće mora biti ograničena, a budžeti narednih godina trebalo bi da prate stopu rasta inflacije, pišu evropski lideri.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom već dogovorio da se budžeti za 2012. i 2013. godinu zamrznu kao deo dugoročnog plana ograničenja budžeta do 2020. godine, prenosi Indipendent.

Kameron je ocenio da širom kontinenta države "stežu kaiševe" kako bi se izborile sa svojim deficitima i da Evropa ne može da bude imuna na to.

Britanski premijer je opisao dogovor tri najveće ekonomije EU kao "ogroman uspeh" i napomenuo da je trojac ujedinjen i odlučan u svojim namerama da ne dozvoli da evropski budžet izmakne kontroli.

Kameron je priznao da je i za ovu godinu želeo da budžetsko povećanje bude niže od 2.91 odsto koliko je dogovoreno na samitu, i da će aktivno raditi na zaustavljanju rasta u 2012. godini. Inače, Britanija je zagovarala zamzavanje i ovogodišnjeg budžeta, ali je na pregovorima nadglasana, prenosi Indipendent.

"Čak i stopa od 2,91 odsto znači da mnogo novca ide iz Britanije u Brisel", rekao je britanski premijer.

Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope, a Poljska upozorava da će se odupreti smanjenju budžeta Unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik