Facebook "zaradio" na poreskim tehnikama u Irskoj

Bez autora
Dec 27 2012

Finansijski izveštaj Facebook ogranka u Irskoj, preko koga se kanališe sav profit ove socijalne mreže van granica SAD, pokazuje da je ova podružnica na preko 800 miliona funti profita ostvarog u prošloj godini, platila svega 2.9 miliona funti poreza.Facebook je organizovan tako da kompanije koje se reklamiraju preko ove socijalne mreže u Velikoj Britaniji, ili u bilo kojoj zemlji van SAD, plaćaju naknadu Facebooku u Irskoj. Ovo je omogućilo filijali u Irskoj da ostvari bruto dobit za 2011. godinu od 840 miliona funti, odnosno 3.1 miliona funti po svakom od 287 zaposlenih.

Facebook "zaradio" na poreskim tehnikama u IrskojFinansijski izveštaj Facebook ogranka u Irskoj, preko koga se kanališe sav profit ove socijalne mreže van granica SAD, pokazuje da je ova podružnica na preko 800 miliona funti profita ostvarog u prošloj godini, platila svega 2.9 miliona funti poreza.

Facebook je organizovan tako da kompanije koje se reklamiraju preko ove socijalne mreže u Velikoj Britaniji, ili u bilo kojoj zemlji van SAD, plaćaju naknadu Facebooku u Irskoj, prenosi Gardijan.

Ovo je omogućilo filijali u Irskoj da ostvari bruto dobit za 2011. godinu od 840 miliona funti, odnosno 3.1 miliona funti po svakom od 287 zaposlenih.

Bez obzira na visoku bruto dobit, irski Facebook je uspeo da smanji svoj porez na samo 2.9 miliona funti, koristeći računovodstvenu tehniku "Dupla Irska" (Double Irish).

Ovaj manevar dozvoljava multinacionalnim kompanijama da premeste velike količine novca na svoje filijale u formi autorskih prava. facebook je prebacio skoro 750 miliona funti na Kajmanska ostrva i na svoje matično preduzeće u Kaliforniji za licenciranje i autorska prava.

Nakon transfera, Facebook Irska je prijavio godišnji gubitak od 15 miliona funti, bez obzira što to čini 44 odsto od 1.95 milijardi funti ukupnog prihoda ove socijalne mreže.

Kao i Apple i Google, Facebook koristi svoju filijalu u Irskoj kako bi smanjio svoje poreske obaveze.

Prošle godine Facebook je platio svega 238.000 funti poreza na dobit korporacije u Britaniji, što je manje nego prosečna plata i bonus zaposlenih u ovoj filijali.

Procenjuje se da su prošlogodišnji prihodi Facebooka u Britaniji iznosili oko 175 miliona funti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik