"Fijat" povećava vlasništvo u "Krajsleru" na 30 odsto

Bez autora
Apr 11 2011

Italijanski auto-gigant "Fijat" će, najverovatnije za dva meseca, povećati udeo u američkom "Krajsleru", sa sadašnjih 25 na 30 procenata. Vrlo su blizu tome da, u narednih 30 do 60 dana, odrede sledećih pet procenata (povećanja)."Fijat" će kasnije podići udeo vlasništva i do 35 odsto "pre kraja ove godine, moguće i pre toga. U januaru, "Fijat" je povećao udeo u "Krajsleru" na 25, sa 20 procenata, u okviru sporazuma postignutog sa američkim vlastima nakon što je američki čuveni auto-brend izbegao bankrot 2009. godine.

"Fijat" povećava vlasništvo u "Krajsleru" na 30 odstoItalijanski auto-gigant "Fijat" će, najverovatnije za dva meseca, povećati udeo u američkom "Krajsleru", sa sadašnjih 25 na 30 procenata, izjavio je izvršni direktor obe kompanije Serđo Markione.

"Mislim da smo vrlo blizu tome da, u narednih 30 do 60 dana, odredimo sledećih pet procenata (povećanja)," kazao je Markione.

"Fijat" će kasnije podići udeo vlasništva i do 35 odsto "pre kraja ove godine, moguće i pre toga," dodao je Markione.

U januaru, "Fijat" je povećao udeo u "Krajsleru" na 25, sa 20 procenata, u okviru sporazuma postignutog sa američkim vlastima nakon što je američki čuveni auto-brend izbegao bankrot 2009. godine.

Petoprocentno povećanje je moguće pošto "Krajsler" objavio da će početi proizvodnju novog "fijata", u potpunosti izrađenog po najnovijoj tehnologiji italijanske kompanije u američkoj fabrici Dandi, u Mičigenu.

Prema uslovima preuzimanja, "Fijat" može da podigne udeo u vlasništvu "Krajslera" na 30 odsto kada američka firma dostigne odgovarajući nivo prodaje izvan tržista SAD, Kanade i Meksika.

Markione je u januaru najavio da bi "Fijat" mogao da poveća udeo na 51 odsto pre planirane incijale prodaje akcija (IPO) "Krajsler" grupe do kraja ove godine.

Strateški je cilj "Fijata" da postane vlasnik 51 odsto akcija "Krajslera" i da preuzme većinsku kontrolu, izjavio je Markione.

Ali, "Fijat" ne može da dostigne 51 odsto sve dok "Krajsler" ne vrati 7,4 milijarde dolara kredita dobijenih od američke i kanadske vlade da bi izbegao bankrot.

"Fijatove" akcije će se povećati kada italijanska kompanija okonča dva cilja koje je utvrdila američka vlada u okviru plana pomoći posrnulom "Krajsleru" da izađe iz stečaja 2009. godine.

Jedan zahtev je bio da "Fijat" mora da pomogne "Krajsleru" da poveća prihod od prodaje na tržištima izvan Severne Amerike za više od 1,5 milijardi dolara od kada je "isplivao" iz sudske zaštite od bankrota u junu 2009, što je već urađeno. "Fijat" takođe mora da prodaje "Krajslerova" vozila u svojim salonima u Latinskoj Americi.

"Fijat" će imati 35 odsto akcija "Krajslera", bez ikakvog plaćanja u kešu, ali će preostalih 16 odsto deonica morati da plati, oko 1,14 milijardi dolara, ako se transakcija obavi u ovoj godini i 1,37 milijardi dolara ako se kupovina izvrši u 2012. Krajem marta Markione je na sastanku sa akcionarima u Torinu izjavio da očekuje da će dve velike autokompanije obezbediti prihod od preko 100 milijardi dolara do 2014. godine, uprkos nedavnim lošim rezultatima prodaje na evropskom tržištu.

"U 2014. 'Fijat' će imati ukupan prihod od 64 milijarde evra, skoro duplo više nego prošle godine, a više do 100 milijardi evra skupa sa 'Krajslerom'", kazao je Markione na godišnjem skupu sa akcionarima, prenela je agencija Ansa.

Prognoza oporavka prodaje stigla je uprkos činjenici da je udeo "Fijata" u prodaji na evropskom tržištu smanjena na 7,6 odsto u februaru, u poređenju sa 9,2 procenata u istom periodu minule godine.

Italijani računaju na poboljšanje prodaje lansiranjem nove "pande", jednog od glavnih modela, kao i "fijat frimonta" i nove "lanča teme", inspirisanih vozilima koje izrađuje američki partner, kompanija "Krajsler."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik