Francuski auto-gigant ukida 15.000 radnih mesta širom sveta

Bez autora
May 31 2020

Reno će ugasiti 15.000 radnih mesta širom sveta, u okviru plana za smanjenje troškova u iznosu od dve milijarde evra, javlja britanski javni servis BBC.

"Ovaj plan je od esencijalnog značaja", izjavila je glavna izvršna direktorka Klotild Delbo, koja je najavila i smanjenje proizvodnje kako bi se kompanija fokusirala na profitabilnije modele automobila.

Otprilike 4.600 radnih mesta biće ugašeno u Francuskoj, a firma je danas saopštila da je započela razgovore sa sindikatima o tom pitanju.

U Renou se nadaju da će ovaj pla realizovati bez otpuštanja, putem programa dobrovoljnih odlazaka, premeštanjem zaposlenih unutar kompanije i prekvalifikacijom.

Strateški partner Renoa, japanski Nisan, juče je takodje najavio veliko smanjenje broja zaposlenih.

Iz Renoa, u kojem francuska država ima 15 posto vlasništva, naveli su da se razmatra smanjenje radne snage na šest lokacija. Kompanija je dodala da će troškove srezati i putem redukovanja broja kooperanata u oblastima kao što je inženjering, smanjenjem broja komponenti koje koristi, zamrzavanjem planova širenje u Rumuniji i Maroku i smanjenjem proizvodnje menjača širom sveta.

U Renou planiraju da do 2024. godine smanje globalne proizvodne kapacitete na 3,3 miliona vozila sa sadašnjih 4,0 miliona, i da se fokusiraju na oblasti kao što je proizvodnja malih kombija ili električnih automobile, prenosi BBC.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik