Francuski gigant kupuje Bombardije železnice

Bez autora
Feb 19 2020

Akcije francuskog proizvođača železničke opreme Alstoma pale su danas nakon što je kompanija dogovorila kupovinu železničke divizije kanadskog Bombardijea za 6,2 milijarde evra (6,7 milijardi dolara). Akcije Alstoma izgubile su na jutarnjem trgovanju na berzi 4,4 odsto vrednosti, izveštava Rojters.

Sporazum između Alstoma i Bombardijea, koji će verovatno biti predmet razmatranja regulatora za tržišnu konkurenciju i sindikata, ujedinio bi kompanije čiji bi zajednički prihod, prema procenama, iznosio 17 milijardi dolara.

Sinergija sa Bombardijeom donela bi Alstomu udeo na evropskom regionalnom tržištu vozova između 40 i 60 odsto, prema procenama sindikalnih izvora u Francuskoj, što je znatno iznad Simensovog udela koji se kreće od 10 do 20 procenata, dodaje britanska agencija.

Francuski sindikati su juče saopštili da sporazum Alstom-Bombardije ne sme da rezultira velikim gubitkom radnih mesta u Francuskoj.

Nemački sindikat IG Metal pozvao je vladu u Berlinu da razmotri najavljenu akviziciju i izrazio zabrinutost zbog tog dogovora, poručivši da "neće prihvatiti bilo kakvu konsolidaciju na štetu Nemačke" u slučaju da regulatori EU odobre sporazum. Nemačka železnička kompanija Dojče Ban je i Alstomov i Bombardijeov veliki kupac.

Francuska i kanadska kompanija očekuju da će ugovor biti zaključen u prvoj polovini 2021. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik