"Gasprom" snizio cenu gasa za pet evropskih kupaca

Bez autora
Jan 19 2012

Ruski gigant u sektoru gasa, "Gasprom", saopštio je danas da je snizio cenu tog energenta za pet evropskih kompanija, a stručnjaci veruju da je to pokazatelj fleksibilnije politike te ruske firme kao reakcije na promenu situacije na evropskom tržištu gasa.Cena gasa snižena je za 20 odsto za sledeće kompanije: nemački "Vingas", austrijski "Ekongas", francuski "GdF Suez", slovački SPP i italijanski "Sinerđije Italijane". Cena gasa na tržištu u proteklih šest meseci pala za 19 odsto, što analitičari objašnjavaju velikom ponudom i niskom tražnjom.

"Gasprom" snizio cenu gasa za pet evropskih kupacaRuski gigant u sektoru gasa, "Gasprom", saopštio je danas da je snizio cenu tog energenta za pet evropskih kompanija, a stručnjaci veruju da je to pokazatelj fleksibilnije politike te ruske firme kao reakcije na promenu situacije na evropskom tržištu gasa, objavio je "Glas Rusije".

Direktor "Gaspromovog" odeljenja za izvoz, Aleksandar Medvedev, izjavio je da je cena gasa snižena za 20 odsto za sledeće kompanije: nemački "Vingas", austrijski "Ekongas", francuski "GdF Suez", slovački SPP i italijanski "Sinerđije Italijane", prenose mediji.

"Glas Rusije" navodi da je cena gasa na tržištu u proteklih šest meseci pala za 19 odsto, što analitičari objašnjavaju velikom ponudom i niskom tražnjom. Oni procenjuju da je za "Gasprom" u takvoj situaciji korisno da snizi cenu gasa kako ne bi izgubio strateške partnere.

- Sniženje cene je povezano sa činjenicom da je "Gasprom" zainteresovan za dalju saradnju sa navedenim kompanijama, ne samo na direktnoj prodaji gasa, već i vezano za različite oblike saradnje i osnivanja zajedničkih kompanija za poslovanje u Evropskoj uniji - izjavio je analitičar Sergej Pikin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik