Grčka će da bankrotira, evro će da opstane

Bez autora
Mar 29 2011

Grčka će verovatno bankrotirati zbog velikih dugova, ali će evro preživeti kao zajednička evropska valuta u sadašnjoj formi.Dve trećina od 52 profesionalna ekonomska analitičara prognoziraju da će grčka država da bankrotira, iako je prošle godine dobila zajmove od EU i Međunarodnog monetarnog fonda i usvojila oštre mere štednje. Posle spasavanja Grčke, pomoć je zatražila Irska, a moguće je da će isto učiniti i Portugalija.

Grčka će da bankrotira, evro će da opstaneGrčka će verovatno bankrotirati zbog velikih dugova, ali će evro preživeti kao zajednička evropska valuta u sadašnjoj formi, smatraju ekonomski stručnjaci koje je anketirao Bi-Bi-Si.

Dve trećina od 52 profesionalna ekonomska analitičara prognoziraju da će grčka država da bankrotira, iako je prošle godine dobila zajmove od EU i Međunarodnog monetarnog fonda i usvojila oštre mere štednje.

Posle spasavanja Grčke, pomoć je zatražila Irska, a moguće je da će isto učiniti i Portugalija.

Većina eksperata misli da će u EU bankrotirati barem jedna država, ali da će evrozona ostati jedinstvena.

"Bilo bi bolje dozvoliti da se dogodi bankrot, ali ovo nije dobar momenat u političkom i ekonomskom smislu za raspravu o klauzulama bankrota", izjavio je Masimilijano Marselino sa Evropskog univerziteta u Firenci.

Gabrijel Štajn iz "Lombard strit riserča" smatra da Grčka neće moći da ispuni svoje fiskalne obaveze, niti će ostvariti ekonomski rast neophodan za izbegavanje bankrota.

Od 52 anketirana stručnjaka 14 smatra da će se isto dogoditi i Republici Irskoj, dok sedmorica misle da ista sudbina čeka i Portugaliju.

Marselino napominje da su u najtežoj situaciji zemlje koje su dovoljno male da mogu biti spasene i da se čini da postoji dovoljna politička podrška da se to učini.

Neki ekonomisti ukazuju na ugroženost velikih zemalja evrozone, koje bi mogle da iscrpe resurse EU i oslabe političku volju da se stabilnost evrozone štiti finansijskim inekcijama.

Dva anketirana eksperta smatraju da među te zemlje spada Italija, a jedan je ukazao na Španiju. Većina stručnjaka slaže se da će evro, ipak, preživeti krizu i da se evrozona neće raspasti.

"Jednostavno rečeno, stvar je u direktnim i indirektnim troškovima. Oni su preveliki u kvantitativnom smislu, a postojale bi i političke posledice, kao i velike istorijske implikacije po ravnotežu u Evropi.

Time bismo napustili geopolotičku bezbednost koju Evropa predstavlja", rekao je investicioni zvaničnik privatne banke "ABM Amro" Didije Dire o mogućnosti da evro propadne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik