Grčka prodala obveznice vredne 1,2 milijardu evra

Bez autora
Apr 13 2010

Grčka je danas inkasirala 1,2 milijardu evra prodajom državnih obveznica teško opterećenih kamatama. Reč je prvoj prodaji posle objave pojedinosti paketa pomoći evrozone i MMF. Investitori su pohrlili da kupuju grčke obveznice, ali su kamatne stope koje Atina mora da im plati jako visoke.Kamata na obveznice koje dospevaju kroz 52 nedelje je 4,85 odsto, u odnosu na 2,2 odsto za isti tip hartija prodatih u januaru. Analitičari pak kažu da relativno mala brojka, Grčka mora ove godine da skupi 54 milijarde evra (73 milijarde dolara), znači da današnja prodaja ne bi trebala da bude viđena kao loš znak u grčkoj dužničkoj drami.

Grčka prodala obveznice vredne 1,2 milijardu evraGrčka je danas inkasirala 1,2 milijardu evra prodajom državnih obveznica teško opterećenih kamatama.

Reč je prvoj prodaji posle objave pojedinosti paketa pomoći evrozone i MMF.

Investitori su pohrlili da kupuju grčke obveznice, ali su kamatne stope koje Atina mora da im plati jako visoke.

Kako je saopštila vlada, kamata na obveznice koje dospevaju kroz 52 nedelje je 4,85 odsto, u odnosu na 2,2 odsto za isti tip hartija prodatih u januaru.

Analitičari pak kažu da relativno mala brojka, Grčka mora ove godine da skupi 54 milijarde evra (73 milijarde dolara), znači da današnja prodaja ne bi trebala da bude viđena kao loš znak u grčkoj dužničkoj drami.

Vlada levog centra tvrdi da je sa međunarodnih tržišita skupila dovoljno gotovine da pokrije potrebe države do kraja aprila, ali da mora da pozajmi oko 11 milijardi evra idućeg meseca.

Uprkos osetnom padu grčkih troškova pozajmljivanja, do koga je došlo posle odluka EU i MMF-a o finansijskoj pomoći ukoliko je Atina zatraži, Grčka i dalje mora da plaća daleko više nego njeni partneri iz evrozone zbog rizika da bi mogla da prestane da vraća svoje dugove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik