Gubitak kompanije “Panasonic” sedam milijardi dolara

Bez autora
Feb 04 2013

Japanska kompanija “Panasonic” saopštio je da je od aprila do decembra prošle godine izgubila 6,77 milijardi dolara i da je na putu da do kraja fiskalne godine bude u minusu od 8,3 milijardi dolara. Objavljeni gubitak je skoro dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine.Prodaja “Panasonic-ovih” proizvoda opala je za 8,8 posto, najviše zbog loših rezultata prodaje televizora sa ravnim ekranima. Kompanija je u istom periodu ostvarila operativni profit od 1,31 milijardi dolara.

Gubitak kompanije “Panasonic” sedam milijardi dolaraJapanska kompanija “Panasonic” saopštio je da je od aprila do decembra prošle godine izgubila 6,77 milijardi dolara i da je na putu da do kraja fiskalne godine bude u minusu od 8,3 milijardi dolara. Objavljeni gubitak je skoro dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine.

Prodaja “Panasonic-ovih” proizvoda opala je za 8,8 posto, najviše zbog loših rezultata prodaje televizora sa ravnim ekranima.

Kompanija navodi da je u istom periodu ostvarila operativni profit od 1,31 milijardi dolara i da je to rezultat smanjenja fiksnih i materijalnih troškova.

“Panasonic”, poput ostalih japanskih konkurenata, kompanija “Sony” i “Sharp”, beleži pad prodaje usled slabljenja svetske privrede, zbog čega vrši restrukturisanje kompanije, što za sada dodatno povećava gubitke. “Sharp” je objavio da je njegov neto gubitak u periodu od aprila do decembra prošle godine bio 4,6 milijardi dolara.

Agencija za kreditne rejtinge “Fič” u novembru je prvi put umanjila status kompanija “Panasonic” i “Sony” na najniži nivo – “smeće”.

Japanski elektronski sektor trpi posledice jakog kursa jena, pada potražnje na ključnim izvoznim tržištima, veoma jake konkurencije i strateških grešaka iz prošlosti, zbog čega je njihovo finansijsko stanje katastrofalno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik