IATA: Rast potražnje za avionskim putovanjima

Bez autora
Oct 04 2011

Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) saopštilo je juče da je globalni vazdušni transport porastao u avgustu 6,2 odsto u odnosu na isti mesec minule godine, ali da je zabeleženo posrtanje teretnog saobraćaja za 3,8 odsto. IATA je, međutim, podigla prognozu rasta profita avioprevoznika u svetu za 2011. godinu za 73 odsto "zbog snažnije od očekivane potražnje u Evropi na Bliskom istoku".Stopa rasta putničkog prevoza se ipak smanjuje i da transport tereta brže posrće nego prošle godine, kao posledica pada poverenja potrošača zbog usporavanja globalne privrede.

IATA: Rast potražnje za avionskim putovanjimaUdruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) saopštilo je juče da je globalni vazdušni transport porastao u avgustu 6,2 odsto u odnosu na isti mesec minule godine, ali da je zabeleženo posrtanje teretnog saobraćaja za 3,8 odsto.

IATA je, međutim, podigla prognozu rasta profita avioprevoznika u svetu za 2011. godinu za 73 odsto "zbog snažnije od očekivane potražnje u Evropi na Bliskom istoku".

Generalni direktor IATA Toni Tajler ocenio je da se stopa rasta putničkog prevoza ipak smanjuje i da transport tereta brže posrće nego prošle godine, kao posledica pada poverenja potrošača zbog usporavanja globalne privrede. On smatra da ne postoji optimizam da će uskoro doći do ozdravljenja poslovnog ambijenta.

Evropski avioprevoznici zabelezili su veću stopu rasta u međunarodnom vazdušnom prevozu u avgustu, od 7,9 odsto, zbog rasta izvoza. Azijsko-pacifički prevoznici registruju povećanje potražnje od 5,3 odsto, za razliku od severno-američkih aviokompanija koje imaju nisku stopu rasta od 2,9 procenta "što se može oceniti kao oštar pad u odnosu na minulu godinu," ističe IATA. Vazdušni transport robe ove godine je smanjen 3,8 odsto, a u julu je zabeležen pad od 1,8 procenata.

IATA očkuje da će ukupna potražnja za aviotransportom porasti 5,9 odsto u 2011, čime je revidirana junska procena o rastu od 4,4 procenta.

Uz ocenu da će profit porasti 73 odsto, IATA navodi da će prevoznici zaraditi 6,9 milijardi dolara ove godine, s ukupnom prodajom od 594 milijarde dolara. U junu se procenjivalo da će zarada dostići četiri milijarde dolara, u odnosu na prošlogodišnji profit od 16 milijardi dolara.

IATA, koja okuplja 93 odsto avioprevoznika u svetu, smatra da će globalni profit naredne godine pasti na 4,9 milijardi dolara, na ukupnu zaradu od 632 milijarde dolara. Ocenjuje se da će potražnja za transportom tereta u 2012. godini porasti za 4,2 odsto.

U ovoj godini azijsko-pacifički prevoznici će zabeležiti profit od 2,5 milijarde dolara, a očekuje se oporavak japanskog putničkog i prevoza tereta od martovskog zemljotresa, navodi IATA.

Severno-američke kompanije zaradiće 1,5 milijardi dolara, u poređenu sa 1,2 milijarde, koliko se predviđalo u junu.

Prognoza za Latinsku Ameriku povećana je šest puta, na 600 miliona dolara, zbog očekivanog izvoza u Kinu i Severnu Ameriku. Afrički prevoznici će najverovatnje poslovati sa zaradom, čime je revidirana ranija prognoza da će zabležiti gubitak od 100 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik