IATA: Ubrzan put ka oporavku

Bez autora
Sep 21 2010

Oporavak globalnog avioprevoza znatno je brži od očekivanog, ali bi se mogao suočiti sa usporavanjem naredne godine.Veruje se da će profit svetskih avioprevoznika porasti ove godine na 8,9 milijardi dolara, a njihov ukupan prihod premašiće 560 milijardi dolara, mnogo više nego što je IATA predviđala u junu ove godine, kada se računalo da će profit grupacije biti 2,5 milijarde dolara, na ukupan prihod od 545 milijardi dolara. U pitanju je značajno unapređenje, ali ipak nije dovoljno za veliku proslavu.

IATA: Ubrzan put ka oporavkuOporavak globalnog avioprevoza znatno je brži od očekivanog, ali bi se mogao suočiti sa usporavanjem naredne godine, procenilo je Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) u Singapuru.

Veruje se da će profit svetskih avioprevoznika porasti ove godine na 8,9 milijardi dolara, a njihov ukupan prihod premašiće 560 milijardi dolara, mnogo više nego što je IATA predviđala u junu ove godine, kada se računalo da će profit grupacije biti 2,5 milijarde dolara, na ukupan prihod od 545 milijardi dolara.

- U pitanju je značajno unapređenje, ali ipak nije dovoljno za veliku proslavu - kazao je izvršni direktor IATA Đovani Bizinjani.

IATA procenjuje da će taj rast predvoditi Azija, dok će Evropa ostati jedini region koji će poslovati sa gubicima.

Takođe se prognozira da će profit globalnoig avionskog prevoza naredne godine pasti na 5,3 milijarde dolara.

IATA predstavlja 230 avionskih kompanija, uključujući i "Britiš ervejz", "Kvantas", "Junajted erlajns", "Kataj Pacifik" i "Emirejts erlajns".

- Tražnja za međunarodnim avionskim prevozom putnika porasla je 9,2 odsto u julu u odnosu na isti lanjski mesec, dok je obim avio-transporta robe u tom periodu povećan 22,7 procenata - objavila je IATA prošlog meseca i navela da je broj letova najviše porastao na linijama u Aziji i na Bliskom istoku, navodeći da je u junu obim avionskog prevoza u tom regionu povećan 12 procenata u odnosu na isti mesec minule godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik