IBM vredniji od Microsofta

Bez autora
Oct 03 2011

Američka kompanija IBM Corp. pretekla je po vrednosti Microsoft Corp. na drugom mestu najvrednijih tehnoloških kompanija na svetu, prvi put za poslednjih 15 godina. Vrednost IBM kompanije na berzi sada 214 milijardi dolara, a Microsofta 213,2 milijarde dolara.Prvo mesto na listi najvrednijih svetskih kompanija i dalje zauzima Apple Inc. čija vrednost iznosi 362 milijarde dolara. IBM već duže vreme beleži konstantan rast vrednosti, dok je vrednost Microsofta u opadanju.

IBM vredniji od MicrosoftaAmerička kompanija IBM Corp. pretekla je po vrednosti Microsoft Corp. na drugom mestu najvrednijih tehnoloških kompanija na svetu, prvi put za poslednjih 15 godina.

Vrednost IBM kompanije na berzi sada 214 milijardi dolara, a Microsofta 213,2 milijarde dolara, piše na svom sajtu BBC.

Prvo mesto na listi najvrednijih svetskih kompanija i dalje zauzima Apple Inc. čija vrednost iznosi 362 milijarde dolara. IBM već duže vreme beleži konstantan rast vrednosti, dok je vrednost Microsofta u opadanju.

Prema podacima Blumberga, IBM akcije sada su vrednije za 22 odsto u odnosu na početak godine. Istovremeno, vrednost akcija Microsofta pala je za 8,8 odsto.

Jedna od ključnih odluka kompanije IBM u poslovanju bila je kada je 2005. odlučeno da se povuče iz proizvodnje personalnih kompjutera i celu svoju PC diviziju proda kineskom Lenovu.

Američka kompanija se od tada usredsredila na razvoj korporativnog softvera i usluga. S druge strane, Microsoft svoju zaradu bazira na prodaji operativnog sistema Windows i softvera Office koji se koristi na personalnim računarima.

Analitičari procenjuju da je razvoj interneta, mobilnih uređaja i tableta praktično označio PC ere. To je nedavno izneo i Mark Din, jedan od pionira u dizajniranju kompjutera i čovek koji je učestvovao u pravljenju prvog IBM računara.

IBM je osnovan pre 100 godina, kada su se tri male firme udružile u Computing Tabulating Recording Co. Današnje ime nosi od 1924. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik