Indija druga najbrže rastuća svetska ekonomija

Bez autora
Nov 30 2010

Indija je druga najbrže rastuća svetska ekonomija iza Kine. U drugom kvartalu finansijske godine koja se završava krajem septembra, budući da godinu računaju do kraja marta, Indija je rasla 8,9 posto, što je brže od očekivanja analitičara. Iako je Indija tek 11. najveća svetska ekonomija, na lestvici rasta dostigla je drugo mesto.Snažna poljoprivredna proizvodnja, povećana prodaja vozila i rastuća kreditna aktivnost banaka generatori su rasta. Proizvodnja je skočila 9,8 posto za razliku od godine ranije, građevinarstvo je imalo rasto do 8,8 posto, dok je poljoprivredni izvoz porastao 4,4 posto.

Indija drugo najbrže rastuća svetska ekonomijaIndija je druga najbrže rastuća svetska ekonomija iza Kine.

U drugom kvartalu finansijske godine koja se završava krajem septembar, budući da godinu računaju do kraja marta, Indija je rasla 8,9 posto, što je brže od očekivanja analitičara.

Iako je Indija tek 11. najveća svetska ekonomija, na lestvici rasta dostigla je drugo mesto.

Snažna poljoprivredna proizvodnja, povećana prodaja vozila i rastuća kreditna aktivnost banaka generatori su rasta, objavila je statistička agencija Indije. Proizvodnja je skočila 9,8 posto za razliku od godine ranije, građevinarstvo je imalo rast od 8,8 posto, dok je poljoprivredni izvoz porastao 4,4 posto.

Neki analitičari veruju da dobri rezultati mogu dovesti do toga da centralna banka pooštri monetarnu politiku u cilju ograničavanja inflacije, koja je 8,58 posto. Kamatne stope su podigli šest puta od početka godine. Indija bi mogla da ostvari rast BDP-a između 8,5 posto i 8,75 posto u tekućoj finansijskoj godini koja se završava u martu 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik