Intesa odbacuje do 20 milijardi eura imovine zbog greške ECB-a

Bez autora
Jan 22 2023

Intesa Sanpaolo smanjuje rizikom ponderiranu imovinu za čak 20 milijardi eura (22 milijarde dolara) nakon što je Europska središnja banka pogriješila izračune zajmodavca o tome s koliko rizika se suočava.

Talijanska banka, koja komotno premašuje svoje kapitalne zahtjeve, smanjenje provodi prodajom kredita i druge imovine, tvrde upućeni. Također se bavi takozvanom sintetičkom sekuritizacijom, koja općenito uključuje ulagače koji preuzimaju rizik od gubitaka uz naknadu, rekli su ljudi, tražeći da ostane anoniman jer je stvar privatne prirode.

Glavni nadzornik banaka u europodručju utvrdio je u reviziji prošle godine da Intesa mora zauzeti konzervativniji pristup u svojim modelima rizika, rekli su ljudi. Takav bi potez vjerojatno povećao aktivu banke ponderiranu rizikom ili RWA, a planirana smanjenja mogla bi spriječiti bilo kakav porast.

Intesa, koja je ranije odbila komentirati ovaj slučaj za Bloomberg, rekla je u priopćenju kasno u petak da su radnje za smanjenje RWA-a provedene u četvrtom tromjesečju povezane s regulatornim promjenama koje su od 1. siječnja primjenjive prema smjernicama Europskog nadzornog tijela za bankarstvo i "pridonose značajnoj vrijednosti stvaranje i distribucija dioničarima.” Banka nije objavila iznos umanjenja.

Glasnogovornik Europske središnje banke odbio je komentirati. Veličina smanjenja rizične aktive nije određena i mogla bi biti manja, kažu ljudi upoznati sa situacijom.

Prodaja dolazi u trenutku kada glavni izvršni direktor Intese Carlo Messina nastoji ispuniti jedan od najizdašnijih planova isplate dioničarima među europskim bankama. ECB je rekao da želi da zajmodavci zauzmu razborit pristup raspodjeli kapitala s obzirom na neizvjesnost oko gospodarstva, a neki europski dužnosnici privatno su izjavili da očekuju da će samo najbolje kapitalizirane tvrtke biti u stanju provesti velike povratne otkupe ako gospodarstvo ove godine pati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik