Irska pooštrava mere štednje

Bez autora
Nov 06 2011

Irska je u petak najavila da će pooštriti mere štednje s ciljem da smanji deficit u sledećoj godini za 3,8 milijardi evra i da će povećati poreze i smanjiti potrošnju kako bi do 2015. ispunila uslove iz sporazuma o međunarodnoj pomoći.Irski ministar finansija Majkl Nunana rekao je da su povećanje rezova i poreza iznesena u njegovom fiskalnom planu za 2012-15. potrebni da bi Irska vratila deficit u granicu od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je bio ključni uslov sporazuma iz prošle godine o međunarodnoj pomoći.

Irska pooštrava mere štednjeIrska je u petak najavila da će pooštriti mere štednje s ciljem da smanji deficit u sledećoj godini za 3,8 milijardi evra i da će povećati poreze i smanjiti potrošnju kako bi do 2015. ispunila uslove iz sporazuma o međunarodnoj pomoći.

Irski ministar finansija Majkl Nunana rekao je da su povećanje rezova i poreza iznesena u njegovom fiskalnom planu za 2012-15. potrebni da bi Irska vratila deficit u granicu od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je bio ključni uslov sporazuma iz prošle godine o međunarodnoj pomoći.

"Veliki jaz koji još postoji između potrošnje i prihoda vlade, mora biti zatvoren", rekao je Nunana.

Irska je u novembru 2010. bila primorana da pregovora o potencijalnoj kreditnoj liniji od 67,5 milijardi evra od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pošto je došla na ivicu bankrota zbog svog programa spasavanja banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik