Italija na niskim granama

Bez autora
Oct 05 2011

Agencija za utvrđivanje boniteta "Mudis" sniznila je rejting italijanskih državnih obveznica za tri podeoka, na niži nivo nego što ga ima Estonija. "Mudis" je rejting italijanskih obveznica snizio na A2 sa negativnim izgledima, sa prethodno Aa2, zbog viskog duga te zemlje, političke neizvesnosti koja odlaže korektivne mere i slabosti svetske ekonomije.Iako je spušten za tri podeoka, rejting italijanskih dužničkih hartija je ostao u investicionoj kategoriji, a "Mudis" je potvrdio rejting kratkoročnog italijanskog duga na prajm -1.

Italija na niskim granama"Mudis" snizio rejting Italije čak za tri podeoka i sa negativnom prognozom, što je niže od rejtinga Estonije. Iduće godine Italiji za refinansiranje duga treba više od 200 milijardi dolara.

Agencija za utvrđivanje boniteta "Mudis" sniznila je rejting italijanskih državnih obveznica za tri podeoka, na niži nivo nego što ga ima Estonija.

"Mudis" je rejting italijanskih obveznica snizio na A2 sa negativnim izgledima, sa prethodno Aa2, zbog viskog duga te zemlje, političke neizvesnosti koja odlaže korektivne mere i slabosti svetske ekonomije.

Iako je spušten za tri podeoka, rejting italijanskih dužničkih hartija je ostao u investicionoj kategoriji, a "Mudis" je potvrdio rejting kratkoročnog italijanskog duga na prajm -1.

Prema ocenama analitičara "Mudisa", italijanska ekonomija suočena je sa ozbiljnim izazovima zbog strukturnih slabosti, uključujući nisku produktivnost i probleme na trižštu rada.

To usporava privredni rast Italije u poslednjih deset godina i nastaviće nepovoljno da deluje na ekonomski oporavak posle recesije 2009. godine.

Reformski planovi vlade u Rimu, prema oceni "Mudisa", predstavljaju samo početnu poziciju za strukturne promene.

"Mudis" je upozorio da bi italijanski rejtnig mogao da bude ponovo snižen, ako se poverenje investitora dodatno pogorša, a pristup sredstvima na dugi rok ostane nesiguran.

U idućoj godini, prema proceni "Mudisa", Italiji će za refinansiranje duga biti potrebno više od 200 milijardi evra.

Pre "Mudisa" italijanski rejting je smanjila agencija "Standard i purs" na A/A-1 sa A+/A-1+, a analitičari su to obrazložili slabljenjem ekonomskog rasta i dugom vlade, koji je veći od očekivanog.

Italijanske vlasti su početkom avgusta ove godine upale u prostorije "Mudisa" i "SiP" u toj državi i zaplenile dokumentaciju, zbog sumnje da se ne pridržavaju italijanskih propisa, što dovodi do "neuobičajenih" padova indeksa na berzi.

Agencije su odbacile sve optužbe, a rezultati istrage do danas nisu saopšetni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik