Jahu će teško popraviti finansije

Bez autora
Dec 25 2011

Rukovodstvo Jahu-a namerava da proda aktivu u Aziji. Time neće popraviti finansijsko stanje i podići konkurenciju gigantima kao što su "Gugl" i "Fejsbuk". Očekuje se da će na prodaju biti veliki udeli "Jahu" u kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu "Alibaba" (25 odsto) i japanskoj verziji pretraživača - "Jahu! Japan" (35 odsto).Predviđena cena ovih udela se procenjuje na oko 17 milijardi dolara, što tržišnu vrednost cele kompanije prevazilazi za samo dve milijarde dolara.

Jahu će teško popraviti finansijeRukovodstvo Jahu-a namerava da proda aktivu u Aziji. Time neće popraviti finansijsko stanje i podići konkurenciju gigantima kao što su "Gugl" i "Fejsbuk".

Očekuje se da će na prodaju biti veliki udeli "Jahu" u kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu "Alibaba" (25 odsto) i japanskoj verziji pretraživača - "Jahu! Japan" (35 odsto).

Predviđena cena ovih udela se procenjuje na oko 17 milijardi dolara, što tržišnu vrednost cele kompanije prevazilazi za samo dve milijarde dolara, objavio je dnevnik Njujork Tajms.

Pojedini eksperti, preciziraju da 17 milijardi dolara može da poveća akcionarsku vrednost kompanije i obogati vlasnike akcija, ali tesko da će spasiti "Jahu" od daljih poraza od konkurenata.

Među kupcima se pominju kompanija "Alibaba" i japanska "Softbanka", spremne da izađu u susret "Jahu" i organizuju prodaju tako da internet gigant ne plati milijarde dolara poreza na rast kapitalne vrednosti akcija.

Radi se o formiranju komplikovane prodajne šeme sa učešćem više pravnih lica, koja će razmeniti akcije za novac, a takva transakcija se prema američkim zakonima ne smatra prodajom.

Pojedini analitičari ne isključuju da će "Alibaba" i "Softbank" ponuditi kupovinu sto odsto "Jahu", što je već bilo u razmatranju, ali je ta ideja odložena za bolja vremena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik