Japanski izvoz pao prvi put za 16 meseci

Bez autora
Apr 25 2011

Japanski izvoz je u martu smanjen prvi put za 16 meseci, kao posledica prošlomesečnog katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su razorili fabrike i luke. Ukupan japanski izvoz je u martu opao 2,2 odsto na godišnjem nivou, na 5,87 biliona jena (71 milijardu dolara), što je prvo mesečno sniženje na godišnjem nivou za 16 meseci.Uvoz je istovremeno porastao 11,9 odsto, na 5,67 biliona jena, čime je trgovinski suficit smanjen za 78,9 odsto u odnosu na mart prošle godine, na 196,5 milijardi jena.

Japanski izvoz pao prvi put za 16 meseciJapanski izvoz je u martu smanjen prvi put za 16 meseci, kao posledica prošlomesečnog katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su razorili fabrike i luke, saopštilo je juče japansko ministarstvo finansija.

Ukupan japanski izvoz je u martu opao 2,2 odsto na godišnjem nivou, na 5,87 biliona jena (71 milijardu dolara), što je prvo mesečno sniženje na godišnjem nivou za 16 meseci.

Uvoz je istovremeno porastao 11,9 odsto, na 5,67 biliona jena, čime je trgovinski suficit smanjen za 78,9 odsto u odnosu na mart prošle godine, na 196,5 milijardi jena.

Japanski izvoz u SAD je u martu opao 3,4 odsto, na 828,7 milijardi jena, što je prvo smanjenje na godišnjem nivou za 15 meseci.

Izvoz u Kinu je istovremeno porastao 3,8 odsto, a u Evropsku uniju 4,3 odsto.

Prošlog meseca je najviše bio pogođen izvoz automobila jer su prirodne katastrofe primorale kompanije "Tojota", "Honda" i "Nisan" da obustave celokupnu proizvodnju u Japanu zbog pomanjkanja komponenti.

Izvoz automobila, koji učestvuje sa 10 odsto u ukupnom japanskom izvozu, potonuo je u martu 27,8 odsto, navedeno je u saopštenju ministarstva.

"To je veoma frustrirajuće za japanske proizvođače automobila i drugih proizvoda. Uprkos stabilnoj taržnji u inostranstvu, oni jednostavno ne mogu da prave svoje proizvode zbog velikog pomanjkanja komponenti posle prirodnih katastrofa", ukazao je ekonomista u istraživačkom institutu "Daiva" Hiroši Vatanabe.

Ekonomista u "Japanskom istraživačko institutu" Hađime Inoue je upozorio da bi pad izvoza mogao dostići 20-30 odsto tokom sledećih meseci.

"Pojedini industrijsiki proizvođači su bar u martu bili u stanju da održe ograničenu proizvodnju oslanjajući se na zalihe. Do sada su, međutim, zalihe presušile, što primorava kompanije da potpuno obustave proizvodnju", ukazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik