Jedinstvena radna knjižica EU

Bez autora
Dec 20 2011

Evropska komisija predložila je danas u Briselu uvođenje jedinstvene radne knižice, koja bi važila na celoj teritoriji Evropske unije. Nova evropska radna knjižica sadržala bi mikročip sa osnovnim podacima o korisniku i njegovim profesionalnim kvalifikacijama, a sa ovim dokumentom, građani bi mogli da konkurišu za posao bilo gde u EU. Ta radna knjižica bi bila u obliku elektronskog certifikata kako bi zaposleni mogli da pošalju poslodavcima svoje podatke u bilo koju državu unutar EU.Predlog podrazumeva i uspostavljanje posebnih šaltera za pristup takvim informacijama, kao i zahtev o elementarnim kvalifikacijama za odredjena zanimanja kao što su lekari opšte prakse, stomatolozi, medicinsko osoblje, veterinari i arhitekte.

Jedinstvena radna knjižica EUEvropska komisija predložila je danas u Briselu uvođenje jedinstvene radne knižice, koja bi važila na celoj teritoriji Evropske unije.

Nova evropska radna knjižica sadržala bi mikročip sa osnovnim podacima o korisniku i njegovim profesionalnim kvalifikacijama, a sa ovim dokumentom, građani bi mogli da konkurišu za posao bilo gde u EU.

Ta radna knjižica bi bila u obliku elektronskog certifikata kako bi zaposleni mogli da pošalju poslodavcima svoje podatke u bilo koju državu unutar EU.

Predlog podrazumeva i uspostavljanje posebnih šaltera za pristup takvim informacijama, kao i zahtev o elementarnim kvalifikacijama za odredjena zanimanja kao što su lekari opšte prakse, stomatolozi, medicinsko osoblje, veterinari i arhitekte. Biće omogućeno i uvodjenje automatskog priznavanje nečije stručnosti, kako bi neki zaposleni znao u kojoj zemlji EU se priznaje njegova stručnost.

Takođe, Komisija je predložila i znatno pojednostavljivanje postupka za nostrifikaciju sertifikata i diploma, tako da građani lako mogu da saznaju u kojim se zemljama njihove kvalifikacije automatski priznaju. Ova mera bi u velikoj meri olakšala pokretljivost radne snage na zajedničkom tržistu, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na privredni rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik