Kamate u Italiji na rekordnom nivou

Bez autora
Nov 08 2011

Kamate na italijanske pozajamice dostigle su u ponedeljak najviši nivo od uvodjenja evra i gotovo dotakle nivo na kojem su Irska i Portugal bile primorane da zatraže međunarodnu pomoć. Novi finansijski problemi su povećali pritisak na premijera Silvija Berluskonija da podnese ostavku i otvori put novoj vladi koja bi odlučnije mogla sprovoditi neophodne reforme.Prinos na italijanske desetogodišnje obveznice skočio je u ponedeljak za još 0,33 odsto na ukupno 6,58 odsto, što je najviše otkada je evro ustanovljen 1999. godine. To je veoma blizu praga od 7 odsto posle kojeg su Irska i Portugal bile prinuđene da prihvate medjunarodnu pomoć.

Kamate u Italiji na rekordnom nivouKamate na italijanske pozajamice dostigle su u ponedeljak najviši nivo od uvodjenja evra i gotovo dotakle nivo na kojem su Irska i Portugal bile primorane da zatraže međunarodnu pomoć.

Novi finansijski problemi su povećali pritisak na premijera Silvija Berluskonija da podnese ostavku i otvori put novoj vladi koja bi odlučnije mogla sprovoditi neophodne reforme, ocenjuje agencija AP.

Prinos na italijanske desetogodišnje obveznice skočio je u ponedeljak za još 0,33 odsto na ukupno 6,58 odsto, što je najviše otkada je evro ustanovljen 1999. godine. To je veoma blizu praga od 7 odsto posle kojeg su Irska i Portugal bile prinuđene da prihvate medjunarodnu pomoć.

Postoji bojazan da je italijanski dug od 1.900 milijardi evra isuviše velik da bi mogao biti saniran uz pomoć Evropske unije. Zbog toga bi Italija mogla da bankrotira što bi ostavilo posledice i na ostale članice evrozone, kao i na čitavu globalnu ekonomiju.

Berluskoni je odbacio mogućnost ostavke, a prošle nedelje je na samitu G20 u Kanu rekao da je Italija odbila ponudu finansijske pomoći iz Međunarodnog monetarnog fonda navodeći da ne veruje da je neophodna takva vrsta intervencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik