KIA planira da oko dve trećine svojih investicija posveti razvoju pametnih vozila

Bez autora
Apr 07 2024

Generalni direktor drugog najvećeg južnokorejskog proizvođača automobila objavio je da će njegova kompanija oko dve trećine svojih ulaganja u narednih pet godina usmeriti na automatizaciju vozila.

Južnokorejski proizvođač automobila "KIA" najavio je ulaganja u iznosu od 28 milijardi dolara u narednih pet godina, od čega će čak 65 posto biti posvećeno automatizaciji vozila, javljaju mediji u toj dalekoistočnoj zemlji.

Pored toga, oko osam odsto ulaganja iz petogodišnjeg investicionog programa će otići na razvoj i tehničke promene potrebne da se novi modeli vozila prilagode činjenici da će se njima upravljati pomoću kompjutera i softvera. Takođe, pet procenata pomenute sume će otići i na razvoj letećih automobila i robotiku.

Generalni direktor Song Hosung izjavio je tokom događaja upriličenog za investitore u Seulu da njegova kompanija očekuje da će u naredne tri godine opasti potražnja za vozilima na čisto električni pogon na svetskom tržištu zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti, pada vladinih subvencija za njihovu kupovinu i nedostatka stanica za punjenje strujom.

Zbog toga na kraći rok ona namerava da uloži više u proizvodnju hibridnih vozila i podigne njihovo učešće u svojoj prodaji sa 12 na 19 procenata.

Ipak, "KIA" nastavlja velika ulaganja u vozila na potpuno električni pogon i ima velike planove za inostranstvo, naročito indijsko, kinesko i severnoameričko tržište.

Kompanija očekuje da će u ovoj godini kod kuće i u inostranstvu uspeti da proda ukupno oko 3,2 miliona vozila i cilj joj je da do kraja decenije taj broj podigne na oko 4,3 miliona.

I dok će ove godine oko 24 odsto prodatih vozila biti električna i hibridna, u 2030. godini, veruje rukovodstvo kompanije, takva ekološka vozila će zauzimati oko 58 posto prodaje.

"KIA", koja je osnovana 1944. godine kao radionica za proizvodnju bicikala, automobile je počela da proizvodi početkom šezdesetih godina po licenci japanske kompanije "Mazda".

Korporacija "KIA" se sada nalazi u sastavu grupe "Hjundai", koji poseduje oko trećinu njenih deonica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik