Kilogram banana u Severnoj Koreji sada košta 45 dolara

Bez autora
Jun 17 2021

Severnokorejski lider Kim Džong-Un sada je i zvanično priznao da se njegova zemlja suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

"Situacija postaje vrlo napeta", rekao je Kim na sastanku održanom u centralnom odboru Radničke stranke u Pjongjangu, prenosi Bi-Bi-Si.

Kim Džong-Un je takođe izvestio da severnokorejski poljoprivredni sektor "nije uspeo da ispuni svoje ciljeve" - u državi, naime, vlada nestašica žita, za šta je Kim okrivio tajfun koji je lane poharao zemlju, izazvao poplave i uništio useve.

Prema nekim informacijama, cene hrane enormno su porasle u Severnoj Koreji, pa tako, na primer, kilogram banana sada košta 45 dolara.

Podsećanja radi, Severna Koreja zatvorila je svoje granice kako bi zaustavila širenje zaraze kovidom 19. Trgovina s Kinom zbog toga je drastično pala, a Severna Koreja se za hranu, đubrivo i gorivo oslanja upravo na Kinu.

Osim toga, država se suočava i sa brojnim međunarodnim sankcijama, koje su im nametnute zbog njihovih nuklearnih programa.

Na sastanku u centralnom odboru Radničke partije Kim Džong-Un je rekao i da je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lane.

Severnokorejski lider je u aprilu ove godine pozvao na još jedan tzv. "mukotrpan marš" protiv ekonomskih poteškoća, a aktuelnu situaciju u zemlji uporedio je sa velikom glađu devedesetih. Ukupan broj Severnokorejaca koji su u to vreme umrli od gladi nije poznat, ali procenjuje se da je preminulo čak tri miliona ljudi, prenosi Jutarnji list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik