Kina postala najveći svetski potrošač energenata

Bez autora
Jul 19 2010

Kina je prošle godine postala najveći svetski potrošač energije, prvi put u istoriji, pretekavši SAD koje su duže od jednog veka držale tu vodeću poziciju, pokazali su najnoviji podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA).Ta agencija, sa sedištem u Parizu, čije se procene generalno smatraju najmerodavnijim indikatorom za energetski sektor, saopštila je da je Kina prošle godine utrošila 2,252 milijarde tona ekvivalenta nafte, ili oko četiri odsto više nego SAD, gde je potrošeno 2,170 milijardi tona ekvivalenta nafte.

Kina postala najveći svetski potrošač energenataKina je prošle godine postala najveći svetski potrošač energije, prvi put u istoriji, pretekavši SAD koje su duže od jednog veka držale tu vodeću poziciju, pokazali su najnoviji podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Ta agencija, sa sedištem u Parizu, čije se procene generalno smatraju najmerodavnijim indikatorom za energetski sektor, saopštila je da je Kina prošle godine utrošila 2,252 milijarde tona ekvivalenta nafte, ili oko četiri odsto više nego SAD, gde je potrošeno 2,170 milijardi tona ekvivalenta nafte.

Ekvivalent nafte predstavlja sve vidove utrošenih energenata, uključujući sirovu naftu, atomsku energiju, ugalj, prirodni gas i obnovljive izvore, kao što je hidroenergija.

Ovi pokazatelji delimično predstavljaju odraz jačine kojom je globalna recesija pogodila SAD, žešće nego Kinu, i umanjila američku industrijsku aktivnost i korišćenje energenata, objavio je „Volstrit džornal”.

Ukupna kineska potrošnja energenata je već godinama beležila dvocifreni godišnji rast, zahvaljujući velikoj industrijskoj bazi. Brzinu rasta kineske tražnje energenata potvrđuje i činjenica da je ta zemlja samo do pre deset godina trošila upola manje energenata od SAD.

„Činjenica da je Kina pretekla SAD i postala najveći svetski potrošač energije simbolizuje početak nove ere u istoriji energetike”, izjavio je glavni ekonomista IEA Fatih Birol i podsetio da su SAD bile najveći potrošač energenata od početka 20. veka.

Nezasita kineska potreba za energentima objašnjava zašto je ta zemlja, koja električnu struju uglavnom dobija uz pomoć uglja, najprljavijeg izvora fosilnih goriva, u 2007. pretekla SAD i postala najveći svetski emiter ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte.

SAD su, međutim, i dalje daleko najveći potrošač energenata po stanovniku , pri čemu svaki Amerikanac godišnje potroši pet puta više energenata od prosečnog Kineza, ukazao je Birol.

SAD su takođe najveći svetski potrošač nafte, s potrošnjom od 19 miliona barela dnevno, dok Kina daleko zaostaje na drugom mestu, s potrošnjom od oko 9,2 miliona barela dnevno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik