Kina ulaže u Kubu

Bez autora
Nov 25 2010

Kina je napravila novi skok napred u svojim energetskim planovima u Latinskoj Americi, sa najnovijim potpisanim ugovorom sa Kubom. Ovim ugovorom, vrednim šest milijardi dolara, predviđeno je kinesko ulaganje u proširivanje kapaciteta rafinerija na ovom karipskom ostrvu.Ovaj projekat, koji će pretežno biti finansiran od strane kineske Eksim banke, poslednji je u nizu velikih koraka Kine, u proširivanju svog globalnog uticaja. Za Kubu, modernizacija zastarelih rafinerija predstavljaće i mogućnost da postane ključna tačka za transport nafte u Karipskom regionu.

Kina ulaže u KubuKao plan proširivanja svog globalnog uticaja, ali i obezbeđivanja novih izvora nafte, Kina će uložiti u Kubu sa šest milijardi dolara za modernizaciju rafinerija, naftovoda i pronalaženju novih nalazišta.

Kina je napravila novi skok napred u svojim energetskim planovima u Latinskoj Americi, sa najnovijim potpisanim ugovorom sa Kubom. Ovim ugovorom, vrednim šest milijardi dolara, predviđeno je kinesko ulaganje u proširivanje kapaciteta rafinerija na ovom karipskom ostrvu, prenosi Rojters.

Ovaj projekat, koji će pretežno biti finansiran od strane kineske Eksim banke, poslednji je u nizu velikih koraka Kine, u proširivanju svog globalnog uticaja. Za Kubu, modernizacija zastarelih rafinerija predstavljaće i mogućnost da postane ključna tačka za transport nafte u Karipskom regionu.

Venecuela, ključni i najbliži saveznik Kube, obezbediće finansijske garancije. Kina je, u poslednje dve godine, u Latinskoj Americi potpisala niz trgovačkih sporazuma, koji će joj donositi najmanje 500.000 barela surove nafte dnevno, prenosi Rojters.

Da će Kuba postati regionalni centar za obradu i transport nafte, govore u prilog i činjenica da Brazil finansira remont i proširivanje luke Mariel, dok Venecuela modernizuje luku Matanzas i obnavlja stari kopneni naftovod na ostrvu.

Luka Mariel će, takođe, poslužiti kao platforma za buduće ispitivanje i moguću eksploataciju nafte u Meksičkom zalivu. Predviđanja da će Kuba pronaći značajne količine nafte guraju ovaj projekat, a već nekoliko kompanija planira da počne da vrši ispitivanja blizu severne obale Kube.

Prema nekim američkim procenama rezerve nafte na Kubi iznose oko pet milijardi barela, dok kubanski stručnjaci tvrde da rezerve iznose najmanje dvadeset milijardi barela nafte.

Kubi, takođe, ide u prilog i proširivanje Panamskog kanala, koje će biti završeno 2014. godine, što će omogućiti većim tankerima da koriste ovaj, zlata vredan, pomorski kanal. Kuba leži u centru ovog pomorskog puta i njena pozicija joj može omogućiti da postane ključni faktor u ovom delu sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik