Kinezi se sve više voze luksuzno

Bez autora
Dec 21 2011

Kina bi ove godine mogla preteći Nemačku na mestu drugog najvećeg tržišta luksuznih automobila, na kome sada dominira Amerika. Rast Kine dolazi zahvaljujući sve većoj tražnji za dve robne marke koje se bore za lidersku poziciju u toj kategoriji - BMW i Audi.Broj luksuznih automobila prodatih u Kini najverovatnije će porasti 39 odsto na 939.000 komada u 2011, čime će nadmašiti brojku od 914.000 vozila koliko će, kako se očekuje, biti isporučeno u Nemačkoj.

Kinezi se sve više voze luksuznoKina bi ove godine mogla preteći Nemačku na mestu drugog najvećeg tržišta luksuznih automobila, na kome sada dominira Amerika.

Rast Kine dolazi zahvaljujući sve većoj tražnji za dve robne marke koje se bore za lidersku poziciju u toj kategoriji - BMW i Audi.

Broj luksuznih automobila prodatih u Kini najverovatnije će porasti 39 odsto na 939.000 komada u 2011, čime će nadmašiti brojku od 914.000 vozila koliko će, kako se očekuje, biti isporučeno u Nemačkoj.

Prodaja skupih premijum kola mogla bi porasti u Kini 16 odsto iduće godine, čime će nadmašiti očekivanu stopu rasta u Nemačkoj od 4,4 procenta.

Najveći svetski proizvođači luksuznih atomobila, kompanija BMW, Dajmlerova filijala Mercedes-Benc i Folksavgenova podružnica Audi, najviše računaju na rast prodaje u Kini i SAD u narednoj godini, budući da ekonomisti procenjuju da će Evropa biti u recesiji u prvoj polovini 2012.

Povećanje bogatstva kineskih potrošča, kako se navodi, podstaklo je tražnju za luksuznim automobilima, premda se ukupno auto tržište postepeno hladi.

Sva tri proizvođača luksuznih kola zabeležila su rekordnu prodaju u Kini u novembru. Audi je skočio za 69 odsto u odnosu na prošlu godinu, BMW za 9,8, a Merecedes 24 procenta.

Kompanija Audi, lider prodaje luksuznih kola u Kini, očekuje da će zahvaljujući tom tržištu ostvariti cilj i nadmašiti BMW na mestu svetskog lidera u prodaji skupih kola u 2015. godni.

U nastojanju da povećaju rast u Kini, BMW, Dajmler i Audi planiraju da ograniče broj dana odmora, drugu godinu zaredom. BMW i Mercedes-Benc će zatvoriti većinu fabrika samo na jednu sedmicu izmedju Božića i Nove godine, a Audi planira obustavljanje proizvodnje u evropskim pogonima na dve nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik