Loša vest za evropske banke

Bez autora
Feb 19 2012

Agencija za ocenjivanje kreditnog rejtinga "Mudis" saopštila je da namerava da kratkoročno smanji rejtinge 114 evropskih banaka zbog krize u zoni evra i pada rejtinga nekoliko država Starog kontinenta. "Mudis" je pod nadzor stavio rejtinge velikih francuskih banaka među kojima su BNP Pariba, Sosijete ženeral, Kredi agrikol, ali i rejtinge brojnih italijanskih, španskih, britanskih, nemačkih, portugalskih, austrijskih i skandinavskih banaka.Među velikim evropskim bankama na spisku "Mudisa" su još nemačke Dojče bank i Komercbank, britanske Rojal benk of Skotland i HSBC, holandska banka ING, španska Santander i italijanska Unikredit banka.

Loša vest za evropske bankeZbog krize u zoni evra i pada rejtinga nekoliko država Starog kontinenta, agencija "Mudis" najavila smanjenje kreditnog rejtinga 114 evropskih banaka.

Agencija za ocenjivanje kreditnog rejtinga "Mudis" saopštila je da namerava da kratkoročno smanji rejtinge 114 evropskih banaka zbog krize u zoni evra i pada rejtinga nekoliko država Starog kontinenta.

"Mudis" je pod nadzor stavio rejtinge velikih francuskih banaka među kojima su BNP Pariba, Sosijete ženeral, Kredi agrikol, ali i rejtinge brojnih italijanskih, španskih, britanskih, nemačkih, portugalskih, austrijskih i skandinavskih banaka.

Među velikim evropskim bankama na spisku "Mudisa" su još nemačke Dojče bank i Komercbank, britanske Rojal benk of Skotland i HSBC, holandska banka ING, španska Santander i italijanska Unikredit banka.

Na spisku ima najviše italijanskih finansijskih grupacija – 24, a zatim sledi Španija sa 21, Francuska sa 10, Velika Britanija sa devet, Austrija i Danska sa osam, Nemačka sa sedam, Portugal i Holandija sa šest.

Tu je i pet švedskih banaka, četiri slovenačke, dve švajcarske i po jedna iz Finske, Norveške, Belgije i Luksemburga.

Agencija "Mudis" je 19. januara najavila da će u 2012. godini najverovatnije smanjiti rejting više banaka u svetu, pre svega u Evropi, zbog "preovlađujućeg broja negativnih faktora u tom sektoru".

Ta agencija je u utorak smanjila kreditni rejting više zemalja među kojima su Španija, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Malta, a najavila je da bi slično uskoro mogla da učini i za Francusku, Veliku Britaniju i Austriju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik